Wikileaks: Nord Streami poleks peatanud miski

Nord Streami gaasijuhe oli Venemaa endisel presidendil Vladimir Putinil ja tema võimuaparaadil kindel plaan välja ehitada kriitikast ja protestidest hoolimata, näitavad Wikileaksi kaudu lekkinud USA Moskva saatkonna salajased memod.

See oli plaanis ehitada ja kõik, kirjutab tänane Rootsi päevaleht Dagens Nyheter.

Juba 2007. aastal ütles Venemaa välisministeeriumi Euroopa asjade koordinaator Dmitri Poljanski, et gaasitoru ehitatakse Poola, Eesti ja Rootsi protestidest hoolimata, edastas saatkond. „Seda ei saa peatada. Isegi suur ELi riik nagu Poola ei suuda seda,“ ütles ta.

Rootsi andis oma heakskiidu gaasitoru ehitamisele 2009. aasta novembris. See varustab gaasiga 25 miljonit Euroopa majapidamist. Peamised vastuväited toru rajamisele olid seotud keskkonnaprobleemidega.

Gaasikraanide kinnikeeramine Ukrainale 2009. aastal, mis jättis gaasita ka osa Euroopast, oli venelaste jaoks üks viis näidata, mis võiks ilma Nord Streamita juhtuda. Ametlik põhjus oli, et Ukraina varastab gaasi.

„Kremlil on ilmselgelt vaidlusega seotud kommertshuvid, muu hulgas see, et tagada Nord Streamile Euroopa toetus,“ ütles üks analüütik USA saadikule Moskvas 2009. aastal.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara