Autor: Väinu Rozental • 31. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisnõudlus kasvatas mullu jõudsalt tööstustoodangut

Tööstusettevõtted tootsid 2010. aastal 23 protsenti rohkem toodangut kui aasta varem, teatas statistikaamet. Tööstustoodangu kasvu vedas peamiselt välisnõudlus, kuid ka siseturu nõudlus kasvas aasta jooksul pidevalt.

2010. aasta kujunes majanduskriisist taastumise aastaks nii Eestis kui ka Euroopa Liidus tervikuna. 2009. aasta aprillis langes EL tööstustoodang kriisiaja madalaimale tasemele, kahanedes varasema aasta sama kuuga võrreldes viiendiku. Eesti tööstustoodang langes samal ajal 30 protsenti ning püsis sellises languses kuni 2009. aasta juulini.

2010. aasta alguses asendus langustrend suhteliselt järsult kasvuga. Kui 2009. aasta keskel oli Eesti Euroopa Liidu riikide hulgas kõige suurema toodangu langusega riik, siis alates 2010. aasta II kvartalist tõusis Eesti kiireima toodangu kasvuga riigiks.

Kui 2009. aasta kokkuvõttes vähenes Eesti tööstustoodang eelneva aastaga võrreldes kõikides tööstusharudes, siis 2010. aastal ületas toodang eelmise aasta taseme juba peaaegu kõikides tööstusharudes. Oluliselt mõjutasid toodangu kasvu suurema osatähtsusega tööstusharud — elektroonikaseadmete tootmine, kus toodang suurenes ligi kaks korda, ning puidutöötlemine, kus toodang suurenes üle veerandi. Väiksematest tööstusharudest suurenes toodang märgatavalt mootorsõidukite, masinate, metalli, paberi, farmaatsia- ja plasttoodete tootmises.

Toodangu kasv põhines peamiselt ekspordi suurenemisel. Välisturule müüdi üle kahe kolmandiku kogu töötleva tööstuse toodangust. Eksport kasvas 2009. aastaga võrreldes 41 protsenti.

Nõudlus kodumaisel turul oli tunduvalt nõrgem — siseturule müüdi 2010. aastal sama palju toodangut kui aasta varem. Siiski kasvas siseturu nõudlus aasta jooksul pidevalt. Toodangu kiire kasvu mõjutaja oli osaliselt ka 2009. aasta madal võrdlusbaas.

2010. aasta detsembris suurenes tööstustoodang eelmise aasta detsembriga võrreldes 39 protsenti, sealhulgas töötleva tööstuse toodang 41 protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2010. aasta detsembris 1 protsenti rohkem toodangut kui novembris, töötlevas tööstuses suurenes toodang kuuga 2 protsenti.

Detsembris toodeti 70 protsenti rohkem elektrit ja 8 protsenti rohkem soojust kui 2009. aasta detsembris. Energiatoodang suurenes peamiselt tootmise elavnemisest tingitud suurema energianõudluse ning elektri ekspordi kasvu koosmõjul.

 

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077