Autor: Kadrin Karner • 31. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toftan: Põhja-Aafrikas on selline "on – off" turg

Juba üle 10 aasta Egiptusesse ja mujale Põhja-Aafrikasse ehituslikku saematerjali eksportinud Toftan ASi juht Martin Arula täna veel rahutuste mõju nende ettevõttele hinnata ei oska, kuid teab, et ka tavalises olukorras on tegemist äärmiselt ebastabiilse turuga.

„Hetkel ei ole küll mingisugust informatsiooni, et midagi oleks halvemaks või paremaks läinud. Vaikus on. Paar päeva ilmselt läheb aega, siis ehk kuuleb midagi oma partneritelt,“ rääkis Toftani juht.

Saematerjali saadetised käivad Toftanist Egiptusesse, Tuneesiasse, Marokosse ja Alžeeriasse umbes üle paari kuu, kuid praegu infot, et järgmine saadetis võiks ära jääda, ei ole. „Aga arvata võib, et turg nendest rahutustest mõjutamata ei jää. Tavaliselt on selliste rahutuste tagajärg see, et nii mõnigi suurem (ehitus-toim.) projekt seiskub ja jäädakse ootama poliitilise olukorra rahunemist. Aga kas nüüd kõik päris lukku läheb, seda ma ei julge ka arvata,“ selgitas Arula. Ta loodab, et tegemist on ikkagi nii suure riigi ja suure tarbimisega, et vajadus saematerjali järele üle öö päris ära ei lõpe. 

„Hinna ja koguste mõttes on tegemist sellise on - off turuga. Et on ja siis jälle ei ole. Stabiilsust seal just palju pole. Sinna lähetavad oma tooteid ka teised suured tootjamaad Skandinaaviast ja Venemaa. Siis see turg kipub täis saama ja on mingi aeg täiesti olematu,“ iseloomustas Arula ning tõdes, et konkurentsi seal jagub.

Tema sõnul on tavaline, et kohati tekib ülepakkumine ja sellele reageeritakse. „Ja nad reageerivad sellele väga kapitalistlikult, mis tähendab, et rohkem kaupa sisse ei lasta või siis selle hind lüüakse nii alla, et vahepeal ei tasu sinna üldse vedada. Ja nii kui kaupa ei ole, siis tõuseb hind jälle kiirelt,“ rääkis ta. Suhete pikaajalisus ei ole Põhja-Aafrika turgude juures kõige olulisem, lisas ta. „Kui annab kapitalismi mängida siis seda mängitakse.“

Egiptusega äri tegeva ja Kehras paikneva Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse esimees Ashwani Sharma sõnul ei ole rahutused ka neid veel mõjutanud. „Ekspordime Egiptusesse jõupaberit ning riik on üks meie 50 turust. Horizoni eksporti ei ole sündmused mõjutanud, aga me jälgime olukorda ja oleme ühenduses oma sealsete partneritega“.

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077