Autor: Romet Kreek • 13. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vasetonn 10 000 dollarit?

Vase hind tõusis täna tänu Hiina keskpanga intressi kergitamata jätmisele rekordtasemele. Ühes hinnarekordiga kasvavad ka ootused.

Vase hind tõusis täna Londoni metallibörsil 1,8 protsendi võrra 9150 dollarile tonnist.

„Ma ei usu, et tõus taltub,“ ütles Commerzbanki analüütik Daniel Briesemann Bloombergile. „Pigem jätkub tõus ka uuel aastal. Silmapiiril terendab 10 000 dollarit.

„Väga tugevad makronumbrid Hiinast (vaatamata tarbijahinnaindeksile), väga tugevad Aasia aktsiaturud (mis on märgiks kõrgest riskinõudlusest), ei mingit intressitõusu, Hiinas rekordiline vasetoodang novembris, on kõik aidanud vasel lüüa eelmist rekordtaset,“ ütles ta.

Vase hind on tänavu tõusnud Londonis 24 protsenti, kuna eeldati, et pakkumine ei suuda kaasas käia nõudlusega, tühjenevad laovarud, börsil kaubeldavate toodete turule toomine on toetanud metallikasutust. Ka investorid on kasutanud vaske, et kaitsta end inflatsiooni ja nõrgemate valuutade vastu.

Uus börsil kaubeldav väärtpaberistatud vasetoote ETFS Physical Copperiga alustati Londoni börsil kauplemist 10. detsembril.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077