Autor: Sirje Rank • 2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taani toidutööstus laieneb oma riigist väljaspool

Halb investeerimiskliima, kõrged palgakulud ning konkurentsi moonutavad lisamaksud ja erinõuded sunnivad Taani toiduainetetööstust otsima laienemisvõimalusi riigist väljaspool, kirjutab Taani majandusleht Börsen tänases esikaaneloos.

Taani toiduainetetööstuse ettevõtetest, kelle arvele langeb 90% kogutoodangust, plaanivad pea pooled investeerida uutesse tootmisliinidesse ning uutesse töökohtadesse väljaspool koduriiki, selgus erialaorganisatsiooni DI Födevarer värskest uuringust. 

"Väljaspool Taanit on oluliselt odavam toota," põhjendas Flemming Enevoldsen, tegevjuht Tulip kontsernis, mis annab taanlaste kõrval tööd ka 900 töötajale Saksamaal ning sajale Rootsis. Rootsis on palgakulu 80%, Saksamaal 60% ning Poolas vaid 30% Taani palgatasemest.

Sel põhjusel, et Taanis on kallis toota ning maksud kõrged, on ka välisinvestorite huvi Taani vastu väga väike, selgub uuringust.

"Taani poliitikud ei mõista, et Taani toiduainetetööstus tegutseb teravas Euroopa konkurentsis ega suuda seetõttu alla neelata erinevaid konkurentsi moonutavaid algatusi – rasvamaksu näiteks," ütles Enevoldsen. Kui midagi ei muutu, jätkub Taani toidutööstuse firmade kasv vaid piiri taga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077