Taani toidutööstus laieneb oma riigist väljaspool

Halb investeerimiskliima, kõrged palgakulud ning konkurentsi moonutavad lisamaksud ja erinõuded sunnivad Taani toiduainetetööstust otsima laienemisvõimalusi riigist väljaspool, kirjutab Taani majandusleht Börsen tänases esikaaneloos.

Taani toiduainetetööstuse ettevõtetest, kelle arvele langeb 90% kogutoodangust, plaanivad pea pooled investeerida uutesse tootmisliinidesse ning uutesse töökohtadesse väljaspool koduriiki, selgus erialaorganisatsiooni DI Födevarer värskest uuringust. 

"Väljaspool Taanit on oluliselt odavam toota," põhjendas Flemming Enevoldsen, tegevjuht Tulip kontsernis, mis annab taanlaste kõrval tööd ka 900 töötajale Saksamaal ning sajale Rootsis. Rootsis on palgakulu 80%, Saksamaal 60% ning Poolas vaid 30% Taani palgatasemest.

Sel põhjusel, et Taanis on kallis toota ning maksud kõrged, on ka välisinvestorite huvi Taani vastu väga väike, selgub uuringust.

"Taani poliitikud ei mõista, et Taani toiduainetetööstus tegutseb teravas Euroopa konkurentsis ega suuda seetõttu alla neelata erinevaid konkurentsi moonutavaid algatusi – rasvamaksu näiteks," ütles Enevoldsen. Kui midagi ei muutu, jätkub Taani toidutööstuse firmade kasv vaid piiri taga.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara