Tere: hinnatõusu veab kallim tooraine

Eesti põllumeestele piimaliitri eest makstav euroliidu keskmine kokkuostuhind ning suurenenud eksport on peamised põhjused, miks piimatoodete hinnad on kallinenud, teatas Tere.

Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivine ütles, et Eesti tootja saab täna piimaliitri eest praktiliselt sama palju kui tootja Euroopas keskmiselt ja see on väga hea, sest nii säilib säilib kodumaise piimatootmise jätkusuutlikkus.

Kivine lisas, et erinevalt muust toiduaine- ja joogitööstusest on piimanduses toorainel ja lõpptootel väga ühene seos, sest 1 liiter ostetavast piimast läheb ka 1 liitrisesse pakki ja mingeid abiaineid siin ei kasutata.

„Tooraine aastane hinnakasv on olnud hüppeline ning kuna sisend- ja väljundhindade vahel on alati ajaline inerts, kajastubki hinnatõus nüüd suuremana. Vahepeal on oluliselt kallinenud ka elekter ja transport, mis seni piimatoodete omahinnas nii tuntav ei olnud. Need kulud on varasemalt kaetud sisemiste ressursside arvelt,“ rääkis Kivine.

Kivine lisas, et toorpiima hindade kasvu on mõjutanud nii lähiturgude ekspordi jõuline avanemine kui ka maalimaturu hinnad. „Kuivõrd Eestis toodetavast piimast liigub 40% välja, tuleb nüüd ja edaspidi arvestada välismõjudega siinsele turule,” sõnas Kivine.

Käesoleva aasta 8 kuuga on Tere maksnud piimatootjatele üle 100 miljoni krooni rohkem kui aasta tagasi sama ajaga.

Osale arutelus

  • Silvia Kruusmaa

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara