Autor: Sirje Rank • 15. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministrid: EL peaks CO2 heitmeid vähendama 30%

Euroopa peab omale kliima soojenemist põhjustavate heitmete piiramisel ambitsioonikamad eesmärgid seadma, kirjutavad ELi kolme suurriigi ministrid ajalehes Financial Times ilmunud ühispöördumises.

Praeguse 20% asemel tuleks aastaks 2020 heitmeid piirata 30%, kirjutavad Briti kliimaminister Chris Huhne ning Saksa ja Prantsuse keskkonnaministrid Norbert Röttgen ja Jean-Louis Borloo ühises pöördumises.

Praegune ambitsioon on liiga tagasihoidlik ning jätab Euroopa võidujooksus uudse keskkonnatehnoloogia loomisel ja rakendamisel sabassörkija rolli, hoiatavad ministrid.

„Kui me jääme 20%-se kärpe juurde, jääb Euroopa selles võidujooksus tõenäoliselt alla Hiinale, Jaapanile ja USA-le, mis kõik püüavad luua atraktiivsemat keskkonda investeeringutele madala süsinikusisaldusega tehnoloogiatesse,“ seisab ühisavalduses.

Hiinas küündisid investeeringud nn puhta energia tehnoloogiatesse mullu 40,3 miljardile dollarile, Euroopas 29,3 miljardile dollarile.

Artikliga on ministrid uuesti käima lükanud debati, mida enamus ettevõtteid pidas lõpetatuks.

Maikuus avaldas Euroopa Komisjoni raporti, milles hindas, et 20% suurune kärbe oleks praegu 22 miljardi euro võrra aastas odavam (70 miljardi asemel 48 miljardit eurot), kuna üleilmne majanduskriis on heitmeid oluliselt vähendanud ja ülesande lihtsamaks teinud. 30%-ne kärbe maksaks aga 20%-se kärpe algsest maksumusest vaid 11 miljardit eurot rohkem.

Äge protest ettevõtjate seast sundis komisjoni samas möönma, et ühepoolselt karmimate nõuete kehtestamine peab siiski ootama õiget aega.

Saksamaale on ministri sõnavõtt selge kannapööre – seni on Saksamaa olnud selle vastu, et EL ühepoolselt karmimad tingimused kehtestab. Varem on EL lubanud heitmeid 30% kärpida, kui ka maailma teised riigid sarnased ambitsioonid seavad.

Rohelise tehnoloogia valdkonna ettevõtted oleksid aga ambitsioonikama eesmärgi poolt. „Eesmärgi seadmine 30%-le looks tõelise stiimuli investeeringutele madala süsinikusisaldusega tehnoloogiatesse, mida Euroopa vajab,“ ütles FT-le energeetikafirma Alstom asepresident Joan MacNaughton.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077