Autor: Jaana Pikalev • 12. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon suunab 100 miljonit EstLink 2 suurprojekti

Euroopa Komisjon tegi 8.juulil 2010 kaua oodatud ametliku otsuse investeerida 100 miljonit eurot Eesti ja Soome vahelise teise kaabelühenduse EstLink 2 ehitusse.

EstLink 2 rajatakse koostöös Soome elektrisüsteemihalduriga Fingrid. Planeeritava merekaabli võimsuseks on  650 megavatti (MW) ning projekti kogumaksumus on ligi 320 miljonit eurot, mis teeb EstLink 2´st  suurima Eesti elektrisüsteemi jaoks tehtud investeeringu.  Pool EstLink 2 ehitusest finantseeritakse Elering poolt ning teine 50 % finantseeritakse Fingirid Oyj poolt. Euroopa Liit toetab suurprojekti omaltpoolt kuni 100 miljoni euroga, peale mida on Elering investeeringu suuruseks ca 1,7 miljardit krooni.

Ühenduse kavandatav töösseviimise aeg on 2014. aasta alguses. Kaabelühendus tõstab regioonidevahelisi ülekandevõimsusi ligi 1000 MW-ni ning peale EstLink 2 valmimist koos selleks ajaks lõplikult üle võetud Põhjamaade turukorralduse reeglitega võime

rääkida ühtsest Põhja-Balti elektriturust alates 2014. aastast.   

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et rajatav elektriühendus loob võimaluse Põhjamaade elektritootjate siseneda Balti elektriturule ja meie tootjatel müüa oma elektrit oluliselt suuremal turul. " Rohkem tootjaid, rohkem ühendusi, avatud konkurentsiturg kõik see tähendab paremat elektrihinda ja seega konkurentsivõimelisemat majanduskeskkonda Eestis. Kindlasti sunnib tihenev konkurents ka seniseid müüjaid muutma oma tegevust efektiivsemaks ja kliendisõbralikumaks, " lisas Veskimägi.

Fingrid ja Elering on teinud ettevalmistustöid uue alalisvooluühenduse rajamiseks kolm aastat ning tööd kulgevad kavandatult. Eestis on maakaabli ehituseks vajalikud ehitusload väljastatud ning valdavas enamuses on maakasutuse lepingud eramaa omanikega sõlmitud. Merekaabelliini ehituseks on Keskkonnaministeeriumile esitatud vee erikasutusloa taotlus.

Fingrid langetas EstLink 2 finantseerimise otsuse 20. mail 2010. Projekti elluviimine eeldab äsja avatud elektrituru edukat käivitumist ning Euroopa Liidu  investeeringutoetust 100 miljoni euro ulatuses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077