Elektrihind NordPool Estlink hinnapiirkonnas tegi uue rekordi

Esmaspäevane hinnatipp NordPool Estlink hinnapiirkonnas oli 148.01 €/MWh (2.3 kr/kWh). Hinnatipp pärineb Soomest ja annab märku suurveejärgsest Helsinki tootjate ja Läti-Leedu ostjate mõju suurendamisest, kirjutab Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals ettevõtte blogis.

Elektrienergia börsihinda nii Eestis kui Soomes mõjutas oluliselt suurveeaegse madalate muutuvkuludega elektrienergia pakkumise vähenemine, viitab Vals. Regiooni suurima hüdroenergia tootja Läti hüdroenergia toodang on alanenud 1400 MW-lt ca 500 MW-ni.

Teised olulised põhjused hindade kasvuks Soomes on Vene-Soome elektrikaabli ja elektrivoogude tavapärasest oluliselt väiksem võimsus ning suveperioodile planeeritud elektrijaamade remondid. Lisaks läks täna hommikul tööst välja Loviisa 1 tuumajaam.

Nende tegurite kombinatsioon on elektrienergia börsihinnale avaldanud tugevamat mõju kui tarbimise langusest tingitud hinda alandav surve (võrreldes talvetipuga tarbitakse juulis Eestis elektrienergiat ca 40% vähem).

Esmaspäevane hinnatipp pärineb Soomest, kus tiputunnil suundus elektrienergia Soomest Eestisse. Kõrge hinnaga elektrit ostavad börsilt naaberriikide Läti ja Leedu elektritarbijad – sellele viitab Eesti põhivõrguettevõtja Elering internetilehel näidatavad elektrienergia tootmise ja tarbimisandmed ning ülepiirilised ülekandevood - Eesti tootmine on ca 300 MW suurem kui tarbimine (elektritootmine ca 1200 MW ja -tarbimine ca 900 MW, import Soomest ca 30 MW, Läti suunal eksport ca 330 MW).

Ühtlustuvad hinnad NordPool Estlink ja Helsinki hinnapiirkondades signaliseerivad kahe hinnapiirkonna vahelist harmoniseerumist, kirjutas energiakaubanduse direktor.

Osale arutelus

  • Jaana Pikalev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara