Autor: Kadrin Karner • 9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutööstur: hinnad juba 90% kõrgtasemest

Nii kiiret hindade üles-alla liikumist nagu toimunud on, pole kunagi olnud ning tänaseks on hinnad puiduturul 90% juures kõrgtasemest, ütles Viiratsi Saeveski AS juht Tõnu Ehrpais.

„Hinnad puitmaterjalil on head, kuigi nõudlus on ikkagi väga väike aga konkurentmaad on oma raiemahtusid ja töötlemismahtusid oluliselt vähendanud,“ rääkis Ehrpais metsatööstuse seminari. Tema sõnul tekkis turul ootamatu puudujääk, mida keegi ei osanud oodata ning see viis hinnad kiirele taastumisele ja üles tagasi. „Me oleme tegelikult 90% juures kõrgtasemest täna, kui võrrelda 2007. aastaga,“ selgitas ta ning lisas, et nii kiiret üles-alla liikumist ja hinnamuutusi pole ka varem nähtud. 

Kas varsti saavutavad hinnad siis 100% kõrgtasemest? „Ei, enne tuleb see vastu, et kõik hakkavad end kiiresti käivitama, aga kuna tarbimine on ikkagi nii palju allpool- Euroopas 25-30% all- siis hästi kiirelt saavutatakse teeklaasi efekt ja klaas saab täis. Tuleb kohanemine aga milline seda ei tea,“ vastas saeveski juht.  „Meid toetab see, et Rootsi kroon on euro suhtes väga tugev. Eelmisel aastal suutsid Rootsi tööstused pakkuda oma toodangut turu mahtude täitmiseks, praegu oleme meie võrreldes Soome ja Rootsiga tunduvalt konkurentsivõimelisemad,“ lisas ta.

Ehrpais kinnitas, et tema ettevõttel läheb väga hästi ning kiitis ka raiumiseks soodsat ja külma talve.

Aprillis suurenes kaupade eksport jooksevhindades 35% ning import 16% võrreldes eelmise aasta aprilliga. Ekspordi kasv oli nii suur viimati 2006. aasta juunis.

Aprillis eksporditi Eestist kaupu 10,5 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 10,8 miljardi krooni eest, teatas statistikaamet. Eelmise aasta aprilliga võrreldes suurenes eksport 2,7 miljardit krooni ning import 1,5 miljardit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077