Autor: Anne Oja • 27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia näitas põletusjaama ehitusele rohelist tuld

Eesti Energia nõukogu kiitis täna heaks jäätmetel töötava koostootmisjaama ehituslepingu ning andis sellega kinnituse investeeringute tegemiseks, teatas Eesti Energia.

Iru elektrijaama kõrvale rajatava uue elektri-ja soojusjaama maksumus on ca 1,5 miljardit krooni ning seal on plaanis aastas ära põletada kuni 220 000 tonni Eestis tekkivaid jäätmeid.

Jäätmepõletusjaama ehitustööd algavad Tallinna piiril Irus 2010. aasta suvel ning elektrit ja soojust hakkab uus jaam tootma 2012. aasta alguses. 2009. aasta suvel läbiviidud hanke tulemusena on jäätmepõletusjaama rajajaks Prantsuse ettevõtte Constructions Industrialles De La Mediterranee (CNIM).

Uue koostootmisjaama soojuse tootmise võimsus saab olema 50 MW ja elektri tootmise võimsus 17 MW ning see hakkab täiendama olemasoleva Iru elektrijaama tootmisvõimsusi (648 MW soojust ja 190 MW elektrit).

Tänapäevaste enim kommertskasutuses olevate jäätmete masspõletusseadmete näol on tegemist keskkonnasõbraliku tehnoloogiaga, mille abil muundatakse ca 85% jäätmetes sisalduvast energiast elektriks ja soojuseks, lisas energiaettevõte. Euroopas on sellise tehnoloogiaga jaamu üle 400 ning lähiriikidest on see enimkasutatud nii Soomes, Rootsis kui Taanis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077