Autor: Ain Alvela • 21. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus: tootmise korraldamine kolib arvutisse

Eesti tööstusmaastikku sondeerinud Briti eksperdid tõdesid, et siinsed firmad hiilgavad küll suurepäraste teadmiste ja kaasaegse tehnoloogiaga, kuid konkurentsivõimet pärsib juhuslik tootmiskorraldus.

EASi algatusel 140 tootmisettevõttes korraldatud uuring näitas, et tootmise planeerimises valitsev kord on algeline, kõhutundel ja kollastel märkmekleepsudel põhinev. Sellisesse süsteemi, õigemini süsteemi puudumisse takerduvad aga ideede alged, efektiivsus ja ekspordivõimekus.

Info ühildamiseks on loodud kahte tüüpi majandustarkvara. Lokaalsed lahendused on odavamad ja paindlikumad, need ühendavad paari üksust, näiteks tootmist ja ladu. Terviklikud tarkvaralahendused on kallimad, kuid see-eest funktsionaalsed, ühendades kõiki ettevõtte osasid.

Premia tüdis paberist Veel mõni aasta tagasi ei erinenud ka Premia Tallinna Külmhoone tootmine kuigivõrd eespool kirjeldatust. Premia IT-arendusjuhi Kalvi Teringi sõnul tehti suurem osa rehkendustest paberil ja andmeid tuli neli-viis korda ümber kirjutada. "Nii selgus tavaliselt keset päeva, et toorainet tuleb laost juurde tuua. Ja et ladu asub kaugel, tekkisid logistikas tõrked," kirjeldas ta.

Et kitsikusest pääseda, võttis Premia kasutusele tervikliku majandustarkvaralahenduse Microsoft Dynamics NAV. "Seda kasutav müügiosakond paneb kavatsused programmis paika, selle põhjal teeb tootmisosakond plaanid. Need tehakse ette kuuks ajaks, selle põhjal juba nädalate ja päevade kaupa," selgitas Tering. "Täpselt on määratud, milliseid koguseid millisel liinil õhtuses või hommikuses vahetuses toodetakse. Selle põhjal arvestatakse materjali vajadus jmt."

Plasto muutis rutiini

Plastakende tootja AS Plasto juurutas läinud aastal tootmist juhtima üle 4 miljoni krooni maksnud programmi Prefsuite, täpsemalt selle spetsiaalselt aknatootjatele loodud rakenduse, mis aitab kalkuleerida efektiivseima tee tellimusest valmistoodanguni.

Pärast aastapikkust kasutamist iseloomustab ettevõtte juht ja omanik Valeri Pärs tootmistarkvara kui asjalikku abimeest, mille efekt väljendub tootmise korrastatuses.

Tarkvara rakendamine kestis seitse kuud, mil paralleelselt uuega töötas ka analoogne vana programm. Pärs tunnistas, et mõningaid sisemisi rutiine tuli muuta, kuid saavutatud tõhus planeerimine, kus tehase võimsus on stabiilselt koormatud, materjalide kasutamine on optimaalne ja jääkide hulk on mitu korda vähenenud, kaalus raskused üles.

"Raskem on neil, kes alustavad n-ö puhtalt Exceli-lehelt," hindas Pärs. "Eks kõige keerulisem on see, et tarkvara tuleb juurutada igapäevast tööd takistamata."

Sihitu sebimine kurnab

Majandustarkvaraettevõtte BCS Itera ressursiplaneerimise konsultandi Urmas Pilli sõnul tehakse Eesti tööstusettevõtetes tihti ise seda endale teadvustamata topelttööd. "Juhtub, et tootmisjuhtidel on plaanid Exceli tabelites, müügiosakonnal müügiprognoosid omades, samale toormele on tarnijaid mitu, tarnijatel on tarnetingimused erinevad - arvutatakse ja kombineeritakse," rääkis Pill. Selline lähenemine võib Pilli sõnul hästi töötada vaid alustavas firmas, mitte aga keerulise, mitmest etapis koosneva tootmise korral.

Kommentaar

Valeri Pärs, ASi Plasto juhataja

Paljudel juhtudel on abi majandusinfosüsteemidest või nende vertikaallahendustest, teinekord tuleb leida spetsiaalne rakendus, mis kataks paremini tootmise eripära.

Kuigi majandusinfosüsteemide arendajad pakuvad võimalust luua vajalik funktsionaalsus, tasub seda siiski kaaluda, sest selline arendus võib minna kordades kallimaks spetsiifilisest lahendusest ning tulemus ei pruugi vajadusi rahuldada.

Kui on tunda, et teadmisi napib, tasub kasutada erapooletuid konsultante või tarkvaraaudiitoreid.

hinnad

*Jälgimise tõhustamine on investeering*500-1500 kr kulub töökoha kohta kuus AutomatWebi tootmise planeerimise ja jälgimise programmi eest.*1000 kr töökoha kohta kuus tuleb maksta ProdMasteri tootmistarkvara kasutamise eest.*100 000 kr keskmiselt kulub seadmete soetamisele, kui rakendada tootmise jälgimis- ja markeerimissüsteeme Navision ja Axapto (Microsoft Dynamics NAV ja Microsoft Dynamics AX).*Microsoft Dynamics NAV rendimakse töökoha kohta 1000-1300 kr kuus + km.Allikas: Äripäev

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077