Autor: Virge Haavasalu • 14. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viinagigant Liviko salasobing

Riigiprokuratuuri kinnitusel sõlmis Liviko juht Janek Kalvi konkurendiga kartellileppe, et 0,5-liitrise viinapudeli hinnas kokku leppida. Liviko suuromaniku ja suurtööstur Jüri Käo sõnul ei ole tal vähimatki põhjust Kalvi süütuses kahelda: "Janek on väga aus ja korrektne mees!"

Riigiprokuratuur saatis eelmise kuu alguses kohtusse Eesti juhtiva alkoholitootja Liviko, kes eesotsas oma juhatuse esimehe Janek Kalviga sõlmis Remedia toonase suuromaniku Igor Zavizioniga (esindas alkoholitootja Forgola Groupi ja Aleksandr Skoblovi huve) arvatava kartellileppe.

59,90 ja ei sentigi vähem

Selle sisu oli imelihtne: 0,5-liitrise viinapudeli minimaalne hind pidi küündima poelettidel 59,90 kroonini. Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul tuli kartellilepingu initsiatiiv Livikolt ja Kalvilt. Sõlmiti see aga suuliselt mullu veebruari alguses.

"Kokkuleppe sõlmisid ühelt poolt Liviko ja selle esindaja Kalvi ning teiselt poolt Offex Group (uue nimega Forgola) ja selle esindaja Igor Zavizion. Selles seisneski tema roll. Samas Kalvi ja Zavizion vahetult ei kohtunud ega suhelnud, vaid kokkulepet vahendas Aleksandr, kes andis Zavizionile ettepaneku edasi ning Zavizioni nõustumisel sellega informeeris sellest Kalvit," kirjeldas riigiprokurör.

Kokkulepe langes sülle

Kuidas riigiprokuratuur ettevõtete ja ärimeeste väidetavale kuriteole jälile sai?

"Prokuratuur avastas kokkuleppe seoses OÜ Offex Group (kellele kuulub ka Remedia) suhtes läbiviidava kriminaalmenetlusega, mille raames avastati suures koguses võltsitud maksumärkide kasutamine," lisas riiklik süüdistaja.

Süüdistava ettevõtte Forgola Groupi juhataja Aleksandr Skoblov võib aastatepikkusele kogemusele toetudes väita, et mitte ükski tootja ei ole võimeline kauplustele ette kirjutama, millise hinnaga viina müüa. "See ei ole lihtsalt võimalik! Ma pole siin nüüd aasta alguses poes alkoholi ostmas käinud, aga mullu oli poes igasuguse hinnaga viina saada. Väga erineva hinnaga viina. Ei olnud nii, et hinnad algavad ainult 59,90 kroonist," rääkis Skoblov.

Staažika viinatöösturi arvates haaras prokuratuur väidetavat aktsiisipettust uurides lihtsalt kinni pealtkuulatud kõnede salvestistest. "Mina olen alkoholitootjate liidu aseesimees, Janek Kalvi on esimees. Me räägime omavahel viina hinnast iga päev. Ma tõesti ei mäleta, mida eelmise aasta veebruaris võisime rääkida. Võib-olla võisime rääkida, et viina hind on poes tervikuna liiga madal. Neist kõnedest võiski prokuratuur üksikud, kontekstist välja rebitud laused välja kiskuda," on Skoblov nördinud.

Jüri Käo Kalvit ei karista

Liviko üks suuromanikke, mullu Äripäeva poolt aasta ärimeheks valitud Jüri Käo kiirustas eile lennukile, kuid jõudis enne reisile minekut siiski öelda, et tema enne kohtuotsuse jõustumist mingeid sanktsioone Liviko tegevjuhi Janek Kalvi suhtes rakendama ei hakka. "See on kahtlemata väga tõsine süüdistus ja Liviko mainet see kindlasti kahjustab, kuid samas ei ole mul vähimatki põhjust Janek Kalvi sõnades kahelda. Ta on väga aus ja korrektne mees!" kaitses Käo süüdistuse saanud tegevjuhti.

Käo sai enda ettevõtet tabanud süüdistusest teada samal ajal, kui prokuratuur süüdistuse kohtusse saatis. "Eks me sellest ajast oleme seda teemat arutanud," lisas Käo napilt.

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi viibib praegu puhkusel. Ta saatis suhtekorraldusbüroo kaudu ajakirjandusele avalduse, kus lubas kohtus võiduka lõpuni minna ja enda õigeksmõistmise eest seista.

"Lükkan ühemõtteliselt ümber minu või Liviko igasuguse seotuse mingite hinnakujundust puudutavate turukokkulepetega. Süüdistamine milleski sellises on täiesti arusaamatu, sest alkoholiturul ei ole hinnakokkuleppeid," väitis Kalvi.

Kalvi sõnul on Liviko Eesti riigi ja Eesti majanduse patrioot ning ta ei pea võimalikuks mitte mingisuguse ebaseadusliku tegevusega kaasaminekut. "Olen täiesti veendunud, et kohus hindab tõendeid asjatundlikult ja objektiivselt ning jõuab õiglase otsuseni. Ma ei ole sõlminud kartellikokkuleppeid ning usun, et kohus mõistab nii minu kui ka Liviko õigeks," loodab viinatööstur.

Konkurent Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla ütles konkurentidele kaela sadanud väidetava kartellisüüdistuse kohta, et kui nii tõepoolest käituti, siis kokkuleppe eesmärgist ta igatahes aru ei saa. "Oleks nii, et Eestis on ainult 2-3 tootjat, sel juhul oleks näiteks kahel firmal mõtet milleski kokku leppida. Aga praegu, mil siin on 7-8 tootjat, mis mõttega need kaks siis peaksid kokku leppima!? Mida see neile annaks!?" imestas Ohtla.

pane tähele

-2006. aasta lõpus alustas Offex Groupi omanik Igor Zavizion läbirääkimisi Remedia põhiaktsionäridega (Indrek ja Ülle Kirss, Aleksander Pajuri), mille lõpptulemusena liikusid 2007. aasta kevadel Remedia juhtimine Aleksander Skoblovi kätte ja Remedia enamusaktsiad Igor Zavizionile.-Uue omaniku kavatsus oli liita Offex Group 2009. aastaks Remediaga üheks suureks Remedia Grupiks, mille eesmärk oli kulude kokkuhoid ja ühise sünergia leidmine.-2008. aastal tegi Offex Balticule kuuluv Remedia 90 miljoni ja Offex Grupp ise 26 miljoni kroonise käibe. Liviko müüs samas Eestis 1,28 miljardi krooni eest toodangut.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077