Autor: Romet Kreek • 14. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa raketikilbi kava jättis tootjate aktsiaid külmaks

Lockheed Martini raketipüüdurrakettide tellimused neljakordistuvad ja Raytheoni omad kolmekordistuvad Pentagoni ümbervaadatud Euroopa raketikaitseplaani kulutusteplaani kohaselt, vahendab Bloomberg.

2011-2015 eelarveaastal kasvatatakse kulutusi raketikilbile 4,6 miljardi dollari võrra võrreldes eelmise aasta kavaga. See raha ostab 147 Lockheedi Thaad maismaal baseeruvat püüdurraketti lisaks tellitud 48-le, 75 Raytheoni maal- ja merel baseeruvat SM-3 raketti lisaks juba tellitud 30-le, kaks täiendavat maismaal paiknevat radarit ja muud varustust.

Kasvav kuludeplaan peegeldab president Obama septembris vastu võetud otsust loobuda raketitõrjesüsteemisdest Poolas ja Tšehhis, mis kaitsnuks Euroopat Iraani kaugmaarakettide eest.

Uus plaan kasutab olemasolevaid maal ja merel paiknevaid raketitõrjesüsteeme lühi- ja keskmaarakettide vastu, kuna USA luure andmetel liigub Iraani just selliste rakettide arendamise poole, kuna kaugmaarakettide arendamine ei ole nii edukaks osutunud.

Väljapakutud kulutused on allkirjastatud kaitseminister Robert Gatesi poolt 23. detsembril ja laialt levitatud USA kaitseministeeriumis.

Raketikaitse paigaldamine läheb välja aastasse 2020.

Raytheoni aktisa hind tõusis 0,9 protsenti, 54,20 dollarile. Lockheed Martini aktsia hind langes 0,4 protsenti, 76,60 dollarile.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077