Autor: Väinu Rozental • 5. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otepää vineer saab lihvi juurde

UPM-Kymmene kontserni kuuluv Otepää vineeritehas on käivitanud poolaasta jooksul kaks uut pealistusliini, et suurendada vääristatud vineeri osa tootmises seniselt umbes kümnelt protsendilt tänavu umbes 40 protsendile.

"Me ei ole enam pelgalt puitpinnaga baasvineeri tootjad, vaid järeltöötlejad, et anda tavalisele kasevineerile rohkem kasutusvõimalusi," ütles ASi UPM-Kymmene Otepää tegevjuht Ando Jukk. "Otepää vineeritehas on kasvanud nii suureks, et enam vaid baasvineeriga ära ei ela. Peame tarbijatele rohkem pakkuma lisaväärtusega tooteid ja olema valmis selleks, et lähiaastail kasvaks vääristatud vineeri osakaal kogutoodangus vähemalt pooleni."

Otepää valmistab ainsana kontsernis nn multitooteid

Kuu aega tagasi käivitus tehases külmpealistusliin, mis liimib vineerile spetsiifilisi nn multikatteid. Otepää vineeritehas valmistab ainsana UPM-Kymmene kontsernis nn multitooteid, mis sobivad laevade, väikekaubikute, hobusehaagiste jm sõidukite seinte ja põrandate katmiseks.

Vineer teeb artistide jalgealuse kindlamaks

Eelmise aasta juulis käivitus Otepää tehases aga kuumpealistusliin, mis muudab vineerile kantud immutatud paberi polümeerkatteks. Kuna immutatud paberi küpsetamisel saab pinna sisse pressida ka võrgujälje, siis kasutatakse sellise kattega vineeri näiteks kaubikute põrandatel, et kaup ei hakkaks liikuma, ja teisaldatavate lavade põrandatel, et artistid esinemishoos ei libastuks. Kuumpealistuskattega vineeri kasutatakse väga laialdaselt ka betoonivalu raketistena.

Otepää vineeritehase endise juhi, UPM-Kymmese vineeritootmisüksuse UPM-Kymmene Wood Oy arendusdirektori Kaido Kuke hinnangul on Otepää tehast saanud arendada loomulikku rada pidi. "Oli väga hea, et Otepää tehast hakati kümme aastat tagasi arendama nullist, sest tänu sellele on saanud tehast arendada modernse mudeli järgi ja tulemuseks on efektiivne tootmine," lausus Kukk.

Kuigi UPM-Kymmene Otepää tootmismaht vähenes mullu esimese poolaasta nõudluse järsu kukkumise tõttu mitme tuhande kuupmeetri võrra, 20 000 kuupmeetrini, plaanitakse tänavu toota vineeri 40 000 kuupmeetrit ja järgmisel aastal jõuda 50 000 kuupmeetrini. "Kunagi ei tohi head kriisi raisku lasta minna ja alati tuleb uueks tõusuks valmis olla," põhjendas Kukk, miks kontsern otsustas just masu ajal investeerida Otepääle. Otepää vineeritehases töötab praegu 171 inimest, tänu laiendusele on alates suvest palgatud juurde paarkümmend inimest.

Kommentaar

Heiki VahermetsOÜ Valmos tegevjuht

Kõige rohkem vääristavad kasepuitu ikkagi spoonitootjad, nagu näiteks meie ja Balti Spoon, ning vineeritootjad võivad alles teisena lisandväärtuse andmisele pretendeerida. Võtame kas või toorme hinna - hind näitab, kes kasepakku rohkem väärtustab. Kui Otepää vineeritehas ostab vineeripakku meie teada kokku suurusjärgus mitte üle 900 krooni tihumeeter, siis meie spoonipaku keskmine hind on 2500 ja 2600 krooni vahel ehk üle 2,5 korra rohkem.

Katku vineeritootjad vineeri millega tahes, kuupmeetrist välja võetava tulu poolest on spoon ikkagi ülim toode. Meie lõpptoodang on spoon, mida me toodame vastavalt klientide ehk mööblitehaste tellitud sortimendile ja pikkusele. Ekspordime kogu toodangu. Otepää tehas toodab spooni oma lõpptoote - vineeri - jaoks.

TASUB TEADA• Otepää vineeritehase seni tuntuim lisaväärtusega toode on heliisolatsioonivineer, mida toodetakse UPM-Kymmene kontsernis vaid Otepääl. Sellist vineeri kasutatakse müra summutamiseks näiteks busside põrandatel.

NUMBER• 40 000 m3 vineeri ehk poole rohkem kui mullu plaanib tänavu toota Otepää vineeritehas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077