22. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS toetab tehnoloogiainvesteeringuid 315 miljoniga

EAS toetab Eesti ettevõtete tehnoloogiainvesteeringuid 315 miljoni krooniga, millest enim – ligi kolmandik – jagati metallitööstusettevõtetele.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetuse teise vooru tulemused on selgunud. Euroopa Regionaalarengu Fondist kaasrahastatavat toetust saavad 59 ettevõtet kogusummas 315 miljonit krooni.

"Toetasime programmi kahes voorus Eesti ettevõtete tehnoloogiainvesteeringuid 580 miljoni krooniga. Kokku taotlesid ettevõtjad investeeringuteks toetust 1,5 miljardit krooni, mis näitab, et nõudlus ületas programmi võimalusi peaaegu kolm korda," ütles EASi juhatuse esimees Ülari Alamets.

Tegu on EASi teise programmiga, kus kogu perioodiks 2007-2013 eraldatud raha osas on investeerimisotsused täies mahus tehtud. "Kindlasti tasub kaaluda programmi täiendavate vahendite eraldamist, et nii rohkem ja kiiremini Eestile eraldatud ELi toetusvahendeid mõjusalt ära kasutada. Meie kogemus näitab, et Eesti tööstusettevõtted peavad igal juhul jätkuvalt investeerima tehnoloogia ja seadmete uuendamisse," sõnas Alamets.

Enim, üle saja miljoni krooni, jagati metallitööstusettevõtetele, keda oli taotlejatest ligi kolmandik. Paarkümmend miljonit krooni investeeriti trükindusse, puidutöötlemisse, toiduainete ning kummi- ja plastitootmisesse, rääkis EASi ettevõtete võimekuse divisjoni direktor Pille-Liis Kello.

Tema sõnul oli suurimaks toetuse saajaks nafta- ja gaasitööstuse jaoks metallkonstruktsioone ja seadmeid tootev AS E-Profiil. Senised tootmisruumid ja vanad seadmed ei võimaldanud ettevõttel planeeritud kasvu ja teenuste valikut suurendada. Uus tehas ning EASi 34,5 miljoni suurune toetus lubab aga ettevõttel kaasaegsete seadmete abiga toota uusi, efektiivseid ja suurema lisandväärtusega tooteid ning osutada kvaliteetseid teenuseid.

Investeeringu tulemusel on E-Profiilil võimalik valmistada tooteid nn võtmed kätte põhimõttel ning anda tööd ka teistele ettevõtetele, kuna osa seadmetest paigaldatakse ehitatavatele laevadele Eestis, teatas EAS. Lisaks suureneb ettevõtte tehnoloogiline võimekus – edaspidi suudetakse pakkuda maksuvaba sektori rahvusvahelistele suurtellijatele pikaajalist koostööd ja suuremaid teenuste mahtusid. E-Profiili kava kohaselt kahekordistab ettevõtte kolme aasta jooksul oma käibe, jõudes 375 miljoni kroonini. Üle 90% E-Profiili toodangust läheb ekspordiks.

Samuti osutus tehnoloogiainvesteeringu programmi raames tugevaks Räpina Paberivabriku projekt, mille tulemusena kasvab Eesti vanapaberi kasutamine. Senisele nurkade liinile lisatakse uuem, võimsam ja universaalsem nurkade tootmise liin, mille käivitumisel on võimalik toota ka nn U-profiile, mida kasutatakse paberist kaubaaluste tootmise liinil. EASi 6,4 miljoni krooni suurune toetus võimaldab Räpina Paberivabrikul paberist euroalustega varustada ka näiteks toidu- ja farmaatsiatööstust.

Suuremad toetuste saajad olid maakondadest Harju maakond 163 miljoniga, Ida-Viru 30 miljoni, Põlva 27 miljoni, Hiiu ja Tartumaa 15 miljoni, Järva, Saare ja Lääne-Viru maakonnad 13 miljoni ja Pärnu maakond 11 miljoniga.

Tööstusettevõtja tehnoloogiainvesteeringu toetuse eesmärgiks on soodustada investeeringuid, mis aitavad kasvatada tööstusettevõtete tootlikkust ja ekspordipotentsiaali, leida uusi turustusvõimalusi ning luua suurema lisandväärtusega töökohti. Teise vooru esitas taotluse ligi 170 ettevõtet, taotledes kokku 900 miljonit krooni toetust.

Taotlusi esitasid iga maakonna ettevõtted, nagu esimeseski voorus, oli taotlejate seas kõige rohkem Harjumaa ettevõtteid – veidi üle poole kõigist taotlejatest. Järgnesid Tartu ja Ida-Viru maakonna ettevõtted, kõigist teistest maakondadest esitati alla kümne taotluse. Toetust saanud ettevõtete omainvesteering on ligikaudu 650 miljonit krooni. Toetatud ettevõtete ekspordikäive oli 2008. aastal 5,5 miljardit ning kolme aasta jooksul plaanivad toetust saanud ettevõtted kahemiljardilist ekspordikäibe tõusu.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077