10. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksportöörid hoiavad silmad otsivalt lahti

Kuigi statistika räägib ekspordi kahanemisest, on ka praegu ettevõtteid, kelle müük välisturul kasvab.

ASi BLRT Grupp arengu- ja strateegiajuhi Andrei Nassonovi sõnul on kõige perspektiivsemad turud Soome, Rootsi, Norra ja Saksamaa, kus on käivitatud suured energeetikaprojektid, infrastruktuuri arendamine, Norras ka kalakasvatus.

BLRT loodab, et teisel poolaastal suurenevad nende müügimahud natuke. Uutele turgudele ettevõte praegu minna ei kavatse, ütles Nassonov.

Teraskonstruktsioonide, tööstusseadmete ning antennide tootjal Vertex Estonial õnnestus sel aastal 15-20% võrra suurendada raadioteleskoopide eksporti USAsse ja Saksamaale, samas kui eksport Soome tunduvalt vähenes, rääkis juhatuse liige Aleksandr Rulkov. Vertex Estonia ekspordib kogu toodangu. Ettevõtte 2008. aasta käive ulatus üle 70 miljoni krooni.

Soome asemel Holland

Ka Ilmarise eksport Soome vähenes. "Möödunud aastal oli Soome meie peamine turg, kuid nüüd on esiplaanile tulnud Holland ja Suurbritannia. Me loodame teenida seal tasa Soomes kaotatud mahud," rääkis Ilmarise juht Karel Saar. Möödunud aasta müük Soome turul oli umbes 6 miljonit krooni, samas kui sellel aastal õnnestus teenida kõigest 1 miljon krooni.

Saar ei välista ka Venemaa turule minekut ega löö käega ka veel Rootsi ja Soome peale. "Võimalusi võib avaneda igal pool. Peamine on otsida aktiivselt tööd, paari kuu pärast võib ju olukord paraneda," märkis Saar.

Pressvorme ja stantse valmistaval Zircon Technologies ASil läheb aga müük Soome ülesmäge. Kui 2008. aastal läks Soome, Taani, Lätti ja Suurbritanniasse 8% ettevõtte toodangut, siis selle aasta esimeses kvartalis oli ainuüksi Soome osa 40%. Hästi läks müük USAs ja Venemaal. Saksamaal maht kahanes.

Zircon Technologiesi turundusjuht Reilika Jugolainen ütles, et ettevõtte eksport kasvas aastaga 35%-lt 67%-le. Tema sõnul on nende edasised lootused seotud Venemaa ja USAga. Edukaks osutus ka esimene samm Mehhikosse.

Venemaa turule lootusega

Selle aasta esimeses kvartalis suurendas eksporti Venemaale Põltsamaa Meierei Juustutööstus OÜ. Juustu müügiga tegeleva Estover OÜ tegevdirektori Kai Rimmeli sõnul müüsid nad sel aastal Venemaale ligikaudu 180 tonni kaupa - kolm korda rohkem kui möödunud aastal.

Venemaale paneb lootusi ka transformaatorite ja akustiliste süsteemide tootja Audes LLC OÜ. Ettevõtte juhatuse liikme Igor Tjurini sõnul on eksport Itaaliasse püsinud samal tasemel, perspektiivi pakuvad India ja Hiina. Eksport Skandinaaviasse kahanes järsult.

ASi Silvano Fashion Groupi müük Venemaal enam ei läinud. Ettevõtte juhatuse liikme Sergei Kusonski sõnul suleti seal teises kvartalis poed. "Nüüd keskendub Silvano Fashion Group Baltimaade ja Ukraina turgudele," lisas ta.

Baltika juhi Meelis Milderi sõnul on kõige raskem olukord Baltimaades, kus esimese kvartali müük kahanes 23-25% võrra. Venemaal ja Ukrainas müüdi kaupa kohalikus valuutas arvestatuna 10% võrra rohkem kui möödunud aasta alguses.

Mööblitootja Standard ASi jaoks on Baltimaade turud samuti kehvad. "Kõige hullem on olukord Lätis. Kui paar aastat tagasi müüsime me sinna igal aastal kaupa 2 miljoni euro eest, siis nüüd on tulemused 2,5 korda väiksemad," seletab ettevõtte juhatuse liige Priit Tamm. Kõige paremini läheb äri Hollandis, Soomes ja Venemaal, lisas ta.

Tamm loodab, et sellel aastal jääb ettevõtte ekspordikäive samaks mis möödunud aastal - 104 miljonit krooni, võib-olla isegi õnnestub suurendada ekspordimahtu 20% võrra.

Standard laieneb ka uuetele turgudele. "Augustis saadame esimese partii Lääne-Aafrikasse. Samuti laiendame müüki Ukrainasse," rääkis Tamm plaanidest.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077