17. juuni 2009
Jaga lugu:

VKG: keskkonnatasude tõus jätab töötuks 1500 inimest

Äripäeva käsutuses Viru Keemia Grupi 11. juunil peaminister Andrus Ansipile saadetud kiri, milles VKG hoiatab, et keskkonnatasude seadusemuudatuse jõustumine esitatul kujul toob kaasa pöördumatult majanduskeskkonda halvendavad mõjud, massilise töötuse kasvu ning eksporti toetavate tööstuste seiskumise.

Kirjas märgitakse, et ainuüksi VKG-s jääks halvemal juhul töötuks 1500 inimest, sest keskkonnatasude tõus muudaks tänases majandusruumis põlevkiviõli tootmise kahjumlikuks konkurentsivõime kaotamise tõttu.

Samuti kiirendaks keskkonnatasude tõus inflatsiooni kasvu ning muudaks küsitavaks Eesti võime täita eurole üleminekuks vajalikud Maastrichti kriteeriumid.

Kirja koopia said ka majandusminister Juhan Parts, rahandusminister Jürgen Ligi, keskkonnaminister Jaanus Tamkivi ja riigikogu rahanduskomisjon.

Loe kirja siit.

Rahanduskomisjon otsustas esmaspäeval tõsta keskkonnatasusid väiksemas mahus - saastetasu määr tõuseb orienteeruvalt 20% võrreldes varem kavandatud kolmekordse tõusuga, nagu nägid ette Eestimaa Rohelised fraktsiooni algsed ettepanekud.

Tavajäätmete ladestamise tasu tõuseb seniselt 156,5 kroonilt tonni kohta 188-le kroonile varem pakutud 470 krooni asemel ning põlevkivi tuha ja poolkoksi ladestamine tõuseb 15,65 kroonilt tonni kohta 18,78 kroonini varem pakutud 62,59 krooni asemel.

Tagaishoidlikumaks jääb ka kaevandustasude tõus. Nii näiteks tõuseb liiva kaevandustasu vaid 10 sendi võrra ehk 3,9 kroonilt 4 kroonini kuupmeetri kohta varem pakutud 8 krooni asemel ja põlevkivi kaevandustasu 2,4 krooni võrra ehk 12 kroonilt 14, 4 kroonini varemas ettepanekus olnud 15 krooni asemel.

Neil minutitel jätkub riigikogus lisaeelarve raames arutelu keskkonnatasude tõstmise ning energeetika- ja keemiatööstuse tuleviku üle.

Jaga lugu:
Seotud lood
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt