1. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia investeerib 18 miljardit krooni

Narva rajatava Eesti Energia, Narva Elektrijaamade ja Narva Õlitehase uue energiakompleksi planeeritav investeeringute maht on 18 miljardit krooni.

Täna arutles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts Narvas Eesti Energia, Narva Elektrijaamade ja Narva Õlitehase juhtidega rajatava uue energiakompleksi ja planeeritavate investeeringute teemal.

Uuel energiakompleksil on ministri sõnul oluline roll kogu Eesti majandusele, vahendas majandusministeerium. "Selle sajandi Eesti energeetika suurima investeeringu tähtsust on raske alahinnata nii Eestile, eriti Ida-Virumaale. Investeering tähendab tuhandeid töökohti ka järgnevaks 30 aastaks põlevkivienergeetikas ning põlevkivienergeetika viimist tunduvalt kõrgemale tasemele," ütles minister. "Pikaajalised investeeringud on retsept tööpuuduse vastu," lisas ta.

Investeeringu maht rajatavasse energiakompleksi on hinnanguliselt 18 miljardit krooni, millel on Partsi sõnul praeguse majanduskriisi valguses oluline mõju ka Eesti ehitusturule.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul on põlevkivi töötlemise pikaaegne kogemus ettevõtte peamine tugevus. "Kasutame selle ära ja rajame siia platsile peagi uue õlitehase ning kuulutame veel sellel aastal välja kahe uue põlevkiviploki hanke," sõnas Liive täna uue kompleksi maamärgiks paigaldatud infotahvlite avamisel. "Need otsused tagavad tuleviku nii elektri tootmisele siin Narva elektrijaamades kui loovad tugeva aluse meie vedelkütuste tööstuse arengule," lisas ta.

Uus kompleks tähendab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel olulist muutust põlevkivi kasutuses. Kui siiani on kasutatud põlevkivi peamiselt elektri tootmiseks, siis uue kompleksi rajamisega hakatakse rohkem põlevkivi kasutama õli tootmiseks. Kompleks ka esimeseks sammuks senisest kõrgema kvaliteediga põlevkivi õlitoodete tootmise alustamisel, võimaldades tulevikus ka transpordis kasutada põlevkivist toodetud vedelkütuseid.

Kohtumisel ettevõtete töötajatega rääkis minister Juhan Parts ka sellest, et investeeringute elluviimisel on oluline ka riigi poolne toetus – avaneval elektriturul ning heitmekaubanduse reeglite muutumisel on põlevkivienergia konkurentsivõime kaheldav.

"Samas on selge, et ilma põlevkivienergeetikata ei ole Eesti energiajulgeolek tagatud. Seetõttu paneb ka riik seadusandliku toetusega õla alla selleks, et tagada põlevkivi elektritootmise võimsuste olemasolu ka tulevikus," rääkis Parts.

Investeering uutesse Narva Elektrijaamade põlevkiviplokkidesse toetab seniste tootmisvõimsuste säilimist ning muudab põlevkivist elektri tootmise keskkonnasõbralikumaks, teatas Eesti Energia. Eesti elektrijaama kõrvale planeeritava kahe uue keevkiht-tehnoloogial põlevkiviploki koguvõimsus saab olema kuni 800 MW. Hankemenetluse eduka kulgemise korral alustatakse esimese ploki ehitustöid aasta pärast ning see valmib 2015.

Rajatav õlitehas kasutab Eesti Energia teatel keskkonnasäästlikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud Eesti Energia ja rahvusvahelise insenerfirma Outotec koostöös. Tehase ehitus algab sel aastal ning seade käivitatakse aastal 2012.

Uue energiakompleksi ühisosadeks on ühine kütuse etteandesüsteem, uttegaasi põletamine, ühise tuhakäitlussüsteemi, uue jahutusveevõtukoha rajamine ning ühine uus 330 kV jaotla.

Narva Elektrijaamad ja Narva Õlitehas kuuluvad Eesti Energia kontserni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077