5. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblifirmat Sarkop miljoniline maksuvõlg ei morjenda

Ühel suurimal Eesti mööblitootjal ASil Sarkop lasub ligi miljoni kroonine maksuvõlg, kuid ettevõtte juht Priit Kerma jääb enda sõnul tuleviku suhtes optimistlikuks.

"Ma olen endiselt optimistlikum, aga see, et number seal üleval on (Krediidiinfos – toim.) tänases seisus ei pruugi veel midagi tähendada," ütles Kerma. Ta põhjendas seda Eesti tellimuste praktiliselt ära kadumisega. Makseraskusi tuleb praegu ette paljudel, nentis ta.

Sarkop võlgneb riigile veidi üle 946 000 krooni erijuhtude tulumaksu, käibemaksu, maamaksu ning sotsiaalmaksu ning üle 11 000 krooni intresse. Krediidiinfo andmetel on ettevõttel üleval ka maksehäire pangandussektori ees, mis jääb vahemikku 50 001 kuni 200 000 krooni.

"Tööd on ja selles osas on hea seis. Siiani on kõik lahendatav olnud ja hakkab paremini minema, kui jõuame sinna tavapärasesse ekspordirütmi," rääkis Kerma. Sarkopi juht lisas, et varem oli Eesti tellimustel kohati võimalik saada 50% ettemaksu ning olid kindlad kliendid, kes maksid raha ära seitse päeva pärast töö valmimist, kuid praegused pikad maksetähtajad tekitavad aukPriit Kermae rahavoos. "Selliseid tingimusi ekspordi puhul ei tasu mõtlemagi hakata," märkis ta.

Kerma sõnul iseloomustas aasta lõppu ja uue algust paljuski sügisese finantskriisi jõudmine reaalmajandusse, mis tõi kaasa selle, et isegi pooleliolevatele objektidele pandi stopp peale. "Tänane tellimuste iseloom on väiksemad mahud ja lühemad tarnetähtajad," iseloomustas ta. Uurides, kas vastab tõele, et Sarkopil on raskused ka tarnijatele maksmisel, vastas firmajuht, et ta küsiks vastu, kellel praegu ei oleks neid raskusi. "Kõik on üks suur komplekt," lisas ta iseloomustamaks sõltuvust tootjate, tarnijate ja klientide vahel.

Ekspordi puhul saab praegu Kerma sõnul maksimaalselt 5% ettemaksu küsida ja seda ka 10% pangagarantii vastu. "Näiteks Nokia maksab tellimuse eest 90 päeva peale töö vastu võtmist, õnneks teised suured kliendid nii jõhkralt ei käitu," rääkis Kerma. Miinimumaeg on praegu 30 kuni 60 päeva, lisas ta.

Sarkop on Kerma sõnul langetanud hindu umbes 20%, samas materjalitarnijaist on mõned hindu tõstnud. Mida teevad mööblitoodete hinnad aasta teises pooles, seda firmajuht kindlalt öelda ei osanud. Kui tootjad näevad, et müüa on võimalik nullkasumiga või isegi miinusega, siis võib-olla seda teed ka minnakse, lisas Kerma.

Veebruaris kirjutas aripaev.ee, et Sarkopi näol on tegemist ilmselt ühega vähestest mööblitootjatest, kes suutis eelmisel aastal saada kümnendiku võrra suurema käibe kui 2007. aastal, mil firma käive oli 92 miljonit krooni.

1992. aastal loodud Sarkop on mööblit valmistanud 17 aastat. Ettevõte tegutseb Harjumaal Rae vallas ning toodab tellimusmööblit. Enamus toodangust eksporditakse Soome.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077