2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso juht: paberitööstuse seis kriitiline

Paberitöötuse seis on „kriitiline“ ja Stora Enso peab kulude kärpimist jätkama, ütles Euroopa suurima paberitootja tegevjuht Jouko Karvinen eile firma aktsionäride koosolekul.

„Meie muutuvkulud on kasvanud isegi kiiremini kui me oleme suutnud agressiivsete kärbetega püsikulusid vähendada,“ ütles Karvinen. Näiteks on firma energiakulud Soomes kahe aastaga neljandiku võrra kasvanud.

„Nüüd kus turud on nii järsult langenud, on probleem nii suur, et mitte keegi ei suuda seda üksi lahendada,“ ütles Karvinen. „Me kas jääme lõpmatuseni jagelema, kuidas kahanevat pirukat jagada, või teeme koostööd, et pirukas uuesti suuremaks küpsetada ja seda ühiselt jagada,“ tsiteeris Karvineni agentuur Bloomberg.

Läinud kuul teatas Stora, et plaanib kärpida investeeringuid 100 miljoni euro võrra ehk 20%. Viiendik paberi- ja kartongi tootmisvõimsustest on esimeses kvartalis seisatud. Tselluloosiprojekti laiendamise plaanid Brasiilias on külmutatud. Karvineni sõnul koondamised jätkuvad.

Kuna turu olukord on nii keeruline, hakkab Stora Enso suunama oma tellimusi tehastele, mis võimaldavad toota kõige soodsamalt. Tänane Helsingin Sanomat kirjutab, et lisaks Rootsile hakkab Stora Enso tellimusi Soomest üle viima ka Tšehhi, Lätti ja Venemaale. Siin mängivad kaasa valuutade odavnemine ning odavam toore.

Stora Enso aktsia on poole aastaga kukkunud ca 60%, vähendades firma turuväärtuse 2,27 miljardile eurole.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077