Autor: Külli Haav • 13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome sealihatoodang sammub ülesmäge

Üle lahe naabrid tootsid eelmisel aastal rohkem liha kui kunagi varem. Põllumajandusministeeriumi andmetele kasvas kogutoodang 400 000 miljoni kiloni, vahendas Helsingin Sanomat.

Suurema osa moodustas sealiha, mida toodeti eelmisel aastal 217 miljonit kilo. Esimest korda ulatas kodulinnuliha toodang 100 miljoni kilo piiri, kuid veiseliha oma langes 7%, jäädes 82 miljonile kilole. Selle kogus jäi 1962. aasta toodangu tasemele, kuid tootmise hind kallines tunamullusega võrreldes 8-11%.

Sealihatootmise kogused kasvasid kõigi ennustuste kiuste kuuendat aastat järjest, tootminegi kallines teist aastat järjest.

Samasugused on tendentsid üldjoontes ka Eestis, sealihatoodang suurenes ja veise oma vähenes.

Hinnaskaalal oli 2008. aastal sealihal keskmine kokkuostuhind 28 krooni ringis ja veiselihal 26 krooni ringis kilo. ELi veiseliha keskmine kokkuostuhind oli 50,7 krooni kilo. Nii suur hinnavahe on tingitud endiselt liha kvaliteedist – meie veiseliha kvaliteet ei küündi veel EL tasemele, kuid seoses lihaveisekasvatuse arenguga on oodata kodumaise veiseliha omaduste paranemist, selgus Eesti põllumajandusministeeriumi kodulehelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077