29. jaanuar 2009
Jaga lugu:

Ekspert: kinnisvarast alanud kriis hävitab majanduse

USA kinnisvarast ja pangandusest alanud kriis hävitab reaalse majanduse, ütles Kesk- ja Ida-Euroopa investeerimisekspert, Cicero Capitali juht James Oates täna Briti-Eesti Kaubanduskoja seminaril.

See majanduskriis pole varasemate tsükliliste kriisidega võrreldav, kuna seekord on tegu olemusliku kriisiga, selgitas Oates. Kinnisvarast ja pangandusest alanud kriis hävitab investeerimiseksperdi sõnul reaalse majanduse.

"See on intellektuaalne läbikukkumine," kommenteeris Oates. Tema sõnul on ilmnenud, et varasemad riskimudelid ei toimi. Praegust olukorda iseloomustas ta kui tundmatute muutujatega tundmatut, mida pole võimalik prognoosida.

Finantssüsteem, eeskätt riskikapitali kasutamine, pole Oatesi sõnul olnud läbipaistev ja seetõttu on oodata vaid kriisi süvenemist. "Näen kahjumite suurenemist ja finantsskandaalide jätkumist. Laenuandmine muutub ülikonservatiivseks," lisas ekspert finantspoliitika seminaril esinedes.

Toomas Vitsut ja teised poliitikud on rääkinud, et Tallinnast võiks saada rahvusvaheline finantskeskus, meenutas Oates ja märkis, et Tallinn ei saa kunagi selliseks keskuseks nagu London või Tokyo. Praeguse majanduskriisi valguses paistavad Eesti võimalused aga hoopis teistsugused, Tallinna logistilisi eeliseid majanduskriis ei muuda, kinnitas ta.

Oatesi sõnul on Eesti eeliseks jätkuvalt ka paindlikkus. Võrreldes suurte riikidega nagu näiteks Rootsi ja Saksamaa on Eesti tunduvalt paindlikum ning seda tuleks ära kasutada, märkis ta.

Jaga lugu:
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt