Septembris vähenes tööstustoodang 4%

Tööstusettevõtete toodang vähenes 2008.
aasta septembris eelmise aasta septembriga võrreldes 4%.

Töötleva tööstuse toodang vähenes võrreldes mullusega 3%. Toodangu kasvu pidurdavatest teguritest oli esikohal ebapiisav nõudlus. Töötleva tööstuse toodangu vähenemist mõjutasid kõige rohkem toiduainete, puidu- ja ehitusmaterjali tootmine, teatas statistikaamet.

Toiduainetööstuse toodangut pidurdas endiselt hinnatõusust tulenev tarbimise vähenemine. Kuigi hinnatõus on viimastel kuudel taandunud, kasvasid toiduainete hinnad võrreldes eelmise aasta septembriga siiski 12%. Toiduainetööstuse toodangu vähenemist mõjutas enim jookide tootmise langus, mille põhjustas eelkõige nii juulis tõusnud aktsiis kui ka tooraine hinnatõus maailmaturul.

Langustrendis oli jätkuvalt puidutööstus, kus jätkuvad nii toormekriis kui ka toodangu müügiraskused kodu- ja välisturul. Eesti turgu mõjutab ehituslangus, välisturgu suur konkurents. Võrreldes eelmise aasta septembriga toodeti saematerjali 22% ja liimpuitu 9% vähem. Kõige suurem langus (32%) oli ehitusmaterjali tootmises, mis on otseselt seotud ehitusturu langusega.

Sarnaselt eelmistele kuudele suurenes septembris toodang eelkõige ekspordile orienteeritud tootmisharudes — metalltoodete, keemiatoodete ja elektrimasinate tootmises. Toodang kasvas ka masinate ja seadmete, raadio- ja sideseadmete, täppisinstrumentide ning mootorsõidukite tootmises, kus ekspordi osatähtsus oli ka kõige suurem.

Nii oli raadio- ja sideseadmete tootmises ekspordi osatähtsus 97% ja täppisinstrumentide tootmises 91%. Elektrienergia tootmine vähenes septembris eelmise aasta septembriga võrreldes 5%, soojuse tootmine suurenes 17%. Sesoonselt korrigeeritud andmetel jäi septembris võrreldes augustiga tööstustoodangu muutus alla 1%.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara