Autor: Olga Grigorjeva • 28. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enamik Anija valla elanikke jääb tööta

Kehra paberivabrik Horizon peatas tootmise, kuna Eesti Gaas keeras tehase võlgnevuste tõttu gaasi kinni, kirjutab dv.ee.

"Meil oli kavas ajutiselt töö peatada, kuid seoses väljamaksetega Eesti Gaasile oleme sunnitud tegema seda pool nädalat varem. Ilma gaasita ei saa me töötada, kuid me kavatseme tööd jätkata kolme nädala pärast," seletas Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse liige Aime-Kersti Kelder.

Kelderi sõnul käib praegu tootmisprotsessi lõpetamine. Kui palju Kehra vabrik võlgu on, Kelder ei öelnud. Ta märkis vaid, et finantsküsimused ei kuulu tema kompetentsi ning rahaasjade eest vastutav inimene viibib praegu välismaal. Samuti lisas Kelder, et tehases töötavate inimeste saatusest on veel vara rääkida, kuna konkreetsed sammud lepitakse kokku alles nädala lõpuks.

"See on katastroof. Halvim uudis, mida oleksite saanud teatada," ohkas Anija vallavanem Jüri Lillsoo. Tema sõnul töötab vallas asuvas Horizon Tselluloosi ja Paberi ASis üle 500 inimese, 80% valla elanikkonnast. See aga tähendab, et valla tulubaas saab tugeva löögi.

Lisaks sellele tuletas vallavanem meelde asjaolu, et reoveed on suunatud läbi Kehra vabriku puhastusseadmete. "Kui vabrik jääb seisma, võib meid hakata nimetama ökoterroristideks," lisas ta.

"Ansip rääkis, et varsti oleme viie EL rikkaima riigi hulgas. Las ta siis tuleb siia ja annab tarka nõu, mida teha. Riigikogul ka raha enam ei ole. Ehk minna Putinilt küsima? Iirimaa nad ju päästsid hädast välja," on vallavanem nördinud.

Eesti Gaasi juhatusel liige Raul Kotov kinnitas eile, et alates õhtust nad Kehra paberitehasele gaasi enam ei tarni. "Kuna Kehra tehas on meile gaasi eest võlgu, siis täna kell neli pidime neile gaasi sulgema," ütles ta eile.

Võlgnevuse suurust Kotov ei öelnud, märkides vaid, et see on rahaliselt piisavalt suur, neil on tasumata osaliselt veel ka augusti gaasi eest.

Võlgnevuse tasumine on Kotovi sõnul praegu nüanssides veel läbi rääkimata. „Eks nad püüavad leida võimalusi faktooringuga tasuda meile, leida täiendavaid laenuallikaid," arutles ta võimaluste üle. Kotov lisas, et Eesti Gaas on valmis asja arutama iga kell.

Varem on Kehra paberivabrik olnud hädas ka elektri eest tasumisega, nii et Eesti Energia ähvardas oma suurimat klienti vooluvõrgust väljalülitamise ning pankrotiavaldusega.

Tänavu augustis lubas energiafirma, et kui Horizonil tekivad taas makseraskused ja Eesti Energia katkestab seetõttu tehasele elektritarne, siis ei lülitata ettevõtet vooluvõrgust täielikult välja, vaid piiratakse elektritarnet nii, et reoveepuhastuskompleks saab tööd jätkata.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077