11. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumeeste keskliit veel protestiaktsioonide korraldamises kindel pole

Eestimaa Põllumeeste Keskliidu asepresidendi, Tartumaa Põllumeeste Liidu esimehe Jaan Sõrra sõnul oli täna toimunud piimatootjate konverentsil konkreetsete protestiaktsioonide kokkuleppimine raske, sellega tegeleb edasi piimatootjate koostöökoda.

Täna moodustati piimatootjate koostöökoda, mis on Eestis ainulaadne. Koostöökotta kuuluksid üheksa suuremat piimaühistut ning suuremad Eesti piimatootjad, Agro Piim ja Trigon Capital.

Koostöökogu tuleb kokku 28. augustil, et siis järgmisi samme kavandada.

„Kuna saalis oli 140 inimest, siis konkreetsete aktsioonide kokkuleppimine raske. Aktsioonide planeerimine usaldati koostöökojale. Võib-olla läheme üldse seda teed, et otsustame kohe teha endale uue piimatööstuse. Variant on ka koondada nii palju piima, et seeläbi töötlejatele survet avaldada,” ütles Sõrra.

Sõrra sõnul Eestis praktiliselt pole tootjatele kuuluvat piimatööstust. Näiteks Saksamaal on 70% piimatööstustest ühistulised ehk siis kuuluvad põllumeestele. Need piimatööstused ei teeni kellelegi kasumit, vaid see piimaraha jaotatakse õiglaselt ära, märkis Sõrra.

„Mitte kunagi pole nii palju piimatootjaid koos olnud Eestis, ju nad tunnetavad, et tuleb hakata ühiselt tegutsema. Seda on püütud 15 aastat teha, aga täna läks see korda,” jäi Sõrra rahule täna toimunud Eesti piimatootjate konverentsiga. ”Tööstused küll tahtsid tulla, aga me ütlesime neile põhimõtteliselt neile ära.”

Praegu on piima omahind 5,05 krooni liitri kohta, samas kokkuostuhind on vahemikus 4,20–4,30 krooni. „Euroopa Liidu toetused ei kata ka seda osa, nii et asi on nutune. Kui meie piimatootja jääb hätta, ei suuda pangaliisingut maksta, siis väliskapital ostab selle ära ja lõpuks ongi meil siin Soome ja Inglise piim. Koore riisuvad ära piimatööstused ja kauplus,” märkis piimatootja.

Septembris sõlmitakse uued lepingud piimatööstustega, aga milliste kokkuostuhindadega ei osanud Sõrra veel prognoosida.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077