Autor: Agnes Ojala • 30. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bushi eksnõunik: naftatoodang langeb drastiliselt

Energiakonsultatsiooni ettevõtte Simmons Co juht Matthew R. Simmons, kes muu hulgas on olnud ka USA presidendi George Bushi energianõunik, usub, et naftatootmine langeb drastiliselt.

Tema sõnul saavutas naftatootmine tipu 2005. aastal. Nüüd aga hakkavad mahud vähenema. Kui praegu toodetakse maailmas 85 miljonit barrelit toornaftat päevas, siis 2015. aastaks on tulemus paremal juhul kuni 60 miljonit barrelit, halvemal juhul aga vaid 40 miljonit barrelit, ütles Simmons Timesile antud intervjuus.

Lisaks leiab Simmons, et praegune nafta hind 140 dollarit barrelist on endiselt suhteliselt odav. Juba märtsis märkis mees USA telekanali CNBC eetris, et barrel naftat võib tulevikus maksta 300 dollarit.

Jätkuvalt kasvavad energiahinnad aga muudavad mõttetuks kaupade kauge transpordi. See tähendab, et olulisemaks muutub taas regionaalsem majandamine, kus tarbitakse oluliselt rohkem kohalikke tooteid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077