27. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind jõudis ligi 142 dollarini barreli kohta

Kui eile purustas nafta hind 140 dollari piiri, siis täna pole hoog põrmugi raugenud ning hind jõudis 142 dollari piirimaile barreli kohta. USA plaanib OPECi selle eest kohtusse kaevata!

Eile oli USA turgudel kohutav päev, kui kõik kolm suuremat indeksit langesid ca 3 protsenti ning nafta tõusis enam kui 5 dollarit barreli kohta. Aasta algusest on nafta hind tõusnud umbes 40 protsenti, ent lõppu pole ikka veel näha. OPECi president Chakib Khelil ütles nimelt eile, et juba lähikuudel võib nafta hind tõusta 170 dollarile barrelist.

Analüütikud viitavad, et hinnaralli taga on spekulandid. Kalle Kose kirjutab Tarkinvestor.ee foorumis, et USA üritab astuda samme nafta spekulatiivse kauplemise piiramisel. Hakatuseks tahetakse seada piiranguid ICE Futures Europe kaudu kauplejaile.

Plaanitakse ka teist meedet, mis tundub küll tuuleveskitega võitlemisena. Nimelt arutab USA kongress eelnõu, mis annab USA justiitsministeeriumile voli kaevata naftat eksportivate riikide ühenduse OPEC liikmeid kohtusse naftatootmise piiramise eest, vahendas Reuters. Huvitav, millisesse kohtusse!?

Samal ajal on terve juuni on kestnud spekulatsioonid võimaliku Iraani ründamise teemal, mis pole nafta hinnatõusu just leevendanud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077