Naftagigandid pääsevad aastakümnete järel Iraagi maardlate kallale

Iraak teeb ettevalmistusi, et lubada neljal
Lääne suurimal naftakompaniil pärast pea neljakümneaastast pausi taas riigi
meeletuid naftavarusid kasutada.

Iraagi naftaminister alustas BP, Exxon Mobili, Shelli ja Totaliga läbirääkimisi. Ilmselt andis selleks tõuke märtsis toimunud USA asepresidendi Dick Cheney visiit Iraaki, kus Cheney avaldas naftariigi valitsusele survet võtta vastu süsivesiniku seadus, mille jõustamist rahvuslastest parlamendiliikmed takistavad, kirjutas The Guardian Unlimited.

Esimesed lepingud allkirjastatakse ilmselt juba juunikuu jooksul. Iraagi riigieelarve tuludest umbes 90% tuleb naftast.

Iraagi naftaminister Hussain al-Shahristani ütles ajalehele, et kokkulepetega ei erastata riigi naftamaardlaid. Neli Lääne kompaniid aga on välja kasvanud konsortsiumist, millele kuningas Faisal pärast esimest maailmasõda andis õiguse Iraagi naftavarusid kontrollida. Ettevõtted jäid õigusest ilma 1961 aastal, kui monarhia kukutati.

Lisaks BP-le, Exxon Mogilile, Shellile ja Totalile on Iraagi naftale õigus veel ka Chevronil ja mõnel pisemal firmal.

Pärast seda, kui 2003. aastal USA juhtimisel Iraaki tungiti, üritasid naftakompaniid riigi naftaministriga jutule saada, lootes sealsetele naftavarudele ligi pääseda. Sama üritas ka Vene firma Lukoil, kuid ebaõnnestunult. Suurima Iraagi väljaarendamata naftavälja kasutusõigused said Lukoili asemel Total ja Chevron. Konkurentsist puksiti välja ka Hiina ja India firmad.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara