15. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijad ja poliitikud pole nõus vabale energiaturule tormama

Eilsel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energiafoorumil tõmbasid elektritarbijad ja poliitikud pidurit energiatootjate soovile energiaturg kiiresti avada.

"Praeguses majandusolukorras tähendaks turu avamine hinnatõusu, mis kindlasti mõjutab positiivselt Eesti Energia majandustulemusi, ent mille tõttu selgelt halveneksid suurtarbijate majandustulemused. Selles valguses ei tahaks seda avamist küll ettepoole tuua," sõnas Repo Vabrikute juht Tiit Kolk, kelle sõnul odav elekter on siin piirkonnas veel viimaseid asju, mis suurtootjaid paigal hoiab.

Ka konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul on võidujooksul energiaturu avamiseks tarbija täiesti kahe silma vahele jäänud. "Viga on selles, et oleme ära unustanud, et teeme turgu ikka tarbija jaoks," sõnas Ots ja lisas, et tagaplaanile ongi jäänud eesmärk Eesti tarbijale pakkuda mõistlikku hinda ja varustuskindlust.

Eelnevast lähtuvalt uskus Ots, et turgu ei tasu avada enne 2013. aastat. "Turu avamiseks on õige hetk siis, kui kõik selleks vastavad tingimused on loodud. Usun, et see on siiski kusagil 2013. aastal," selgitas Ots

Debatil osalenud erakondade esindajate sõnul räägivad turu varajase avamise vastu nii piisava arvu ühenduste puudumine kui ka Eesti majanduse võimetus seista silmitsi energiaturu järsu avamisega kaasnevate probleemidega.

"Selge on see, et elektri hind tõuseb ja sellest meil pääsu ei ole, aga ma ei usu, et oleme valmis olukorraks, et ühe hetkega tõuseks tarbijale hind kaks korda," rääkis sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Indrek Saar, kelle sõnul jääks tarbija kannataja- ning tootja võitjarolli.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul on turu avamine selgelt vajalik ja seda just Balti- ja Põhjamaade ühistööna. Sellest tulenevat kindlat hinnatõusu Liive ei näinud. "Hinnatõusu näitab ära turg ja see võib olla nii kõrgem kui ka madalam," ütles Liive, kelle hinnangul võiks just turu avamine olla tee stabiilse hinnani. "Päeva lõpuks tulebki küsida, kas pikaajaliselt tagab klientidele stabiilse hinna Eesti-sisene või hoopis suur ja avatud turg. Üheks alternatiiviks ongi ühiselt Baltimaade ja Põhjamaadega elektriturg luua," arvas Liive.

Vaba turu võimet energia hinda stabiilsena hoida toetas ka BEN Energy juht Marko Allikson. "Turu avamine tagab võimaluse lihtsamalt tegutseda kõikide asjadega, mis lasevad turul ka tegelikult toimida. Nii tulevad need lahendused kiiremini," selgitas Allikson. Tema hinnangul võib just suletud Eesti turg olla põhjuseks, miks meil lähinaabritega vähe ühendusi on. "Kui näiteks Põhjamaade turg ei saa Eesti turul korralikult osaleda, ei taheta seda teha ka vastupidi," põhjendas Allikson.

Missuguseks kujuneb tegelikult elektri hind vabal turul, selgub kindlasti 2013. aastaks, mil Eesti turg peab lõplikult avatud olema.

Autor: Äripäev , Sten-Aleks Pihlak

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077