14. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Häelm: Eesti piimatööstused saavad laieneda lõunasse

Põlva Piim Tootmise juht Aivar Häelm ütles aripaev.ee-le, et Eesti piimatööstused saavad laieneda Lätti ja Leetu, kuid Soome neil ilmselt asja pole.

Häelmi sõnul on kõik praegused Eesti piimatööstused Euroopa turu jaoks liiga väikesed. "Arvan, et konsolideerumine peab jätkuma," rääkis Häelm, kommenteerides Maag Piimatööstuse laienemissoove.

Küsimuse peale, milline praegustest piimatööstustest oleks ülevõtuks sobiv ning saadaval, rääkis Häelm: "Teate, juba vanasti oli meil küsimus, mitut piimameest on Eestile vaja. Ja õige vastus oli, et kaht. Üks neist asub Riias ja teine Soomes."

Häelm lisas: "Me ei saa üleüldse vaadata ainult Eestit, peame vaatama kogu Baltoskandiat ja kas konsolideerumine kestab nüüd viis või kümme aastat, see on omaette küsimus."

Kuna Soomes on kaks suurt ja tugevat põllumeestele kuuluvat piimatööstust, Valio ning Alma Foods, Häelmi hinnangul laienemisplaane hauduvatel Eesti tööstustel sinna asja pole. "Ma ei usu, et oleks kedagi võtta Eestis. Lätis või Leedus oleks, kuid ma ei usu, et siin oleks nii kõva venda, kes läheks Soome kedagi üle ostma," rääkis Häelm.

Aripaev.ee küsis samas, mida Häelm arvab piimatööstuse laienemisest toorpiimatootjate ülesostmise teel. "Noh, ma ei tea, kas see on rahaliselt päris arukas," põikles Häelm, "ma piimatootmist nii hästi ei tunne. Suuremate farmide (suurimad Eesti farmid on Estonial ja Väätsa Agrol - toim) hinnad on aga piimatööstustega ühes suurusjärgus."

Häelm tunnistas, et teeb ka ise juba pikemat aega ostmist väärt ning laieneda soovivate piimatööstuste vallas luuret. "See pole lõppude lõpuks üldse oluline," märkis Häelm selle kohta, kas Põlva Piim ostab kellegi üles või ostetakse teda üles. "Ostab see, kellel on paksem rahakott," lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077