Ministeerium tahab austraallastelt täpsustusi

Austraalia omanike tütarfirma OÜ Balti
Kaevandused ja Uuringud tahab saada keskkonnaministeeriumilt uuringuluba, et
teha kindlaks metallide sisaldus Virumaal ligikaudu 100 000 hektari suurusel
alal. Ministeerium soovitab ettevõttel uuringutaotlusi täiendada ja
täpsustada.

“Üldgeoloogiliste uurimistööde puhul on tegu n-ö esimeste luureandmete kogumisega,“ selgitas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Kui ettevõte leiab esmaste uurimistööde käigus huvipakkuvas koguses metallisisaldusi, siis tuleb tal läbi viia põhjalikumad geoloogilised uuringud ja täpsustada piirkonnad, kus ta soovib alustada kaevandamist.”

Keskkonnaminister hindab OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud ettevõtmist ühest küljest positiivseks. “Eesti riik saaks tänu neile uuringutele täielikuma ülevaate metallide sisalduse kohta maapõues,” märkis Tamkivi. “Teisalt aga muudab nii ulatuslik huvi just Virumaa maavarade vastu meid väga murelikuks, sest seda kanti on kaevanduste ja karjääridega juba tublisti räsitud.”

Keskkonnaministeerium on OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud taotlustega tutvunud, kuid ei ole üldgeoloogilisteks uurimistöödeks luba andnud. “Osa taotlusi vajab täpsustamist, mis tähendab, et ettevõttel tuleb need uuesti vormistada ja ministeeriumile esitada,” ütles keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogiaosakonna juhataja Rein Raudsep. “Näiteks vajab korrigeerimist uuringuruumide pindala. Samuti jääb taotletavatele uuringualadele looduskaitseobjekte, teid, raudtee, gaasitrasse, elektriliine, maaparandussüsteeme ja vääriselupaiku, mis uuringuid kitsendavad või keelavad,” loetles ta.

Balti Kaevandused ja Uuringud soovib saada teavet raua, molübdeeni, vase, plii, tsingi, nikli, uraani, vanaadiumi, kulla, hõbeda ja plaatina sisalduse kohta maapõues (esmajoones diktüoneemakildas). Uuringutega soovitakse hõlmata nii Toila, Vaivara, Jõhvi, Illuka, Haljala, Sõmeru, Vihula ja Viru-Nigula valda. Kokku soovitakse puurida kuni 500 puurauku kuni 60meetrise sügavusega, kuid vajadusel puuritakse kuni 250-500 meetri sügavusele. Lisaks puurimisele on kavas teisigi geofüüsikalisi töid, samuti töötatakse läbi varem neis piirkondades tehtud uuringute tulemused.

Kokku on Austraalia päritolu Monaro Miningu tütarfirma OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud esitanud kümme taotlust 100 000 hektari suuruse ala uurimiseks. Keskkonnaministeerium on uuringuloa taotlustele vastanud soovitusega neid täiendada ja ootab oma väidetele vastust kuu aja jooksul.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara