12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium tahab austraallastelt täpsustusi

Austraalia omanike tütarfirma OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud tahab saada keskkonnaministeeriumilt uuringuluba, et teha kindlaks metallide sisaldus Virumaal ligikaudu 100 000 hektari suurusel alal. Ministeerium soovitab ettevõttel uuringutaotlusi täiendada ja täpsustada.

“Üldgeoloogiliste uurimistööde puhul on tegu n-ö esimeste luureandmete kogumisega,“ selgitas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Kui ettevõte leiab esmaste uurimistööde käigus huvipakkuvas koguses metallisisaldusi, siis tuleb tal läbi viia põhjalikumad geoloogilised uuringud ja täpsustada piirkonnad, kus ta soovib alustada kaevandamist.”

Keskkonnaminister hindab OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud ettevõtmist ühest küljest positiivseks. “Eesti riik saaks tänu neile uuringutele täielikuma ülevaate metallide sisalduse kohta maapõues,” märkis Tamkivi. “Teisalt aga muudab nii ulatuslik huvi just Virumaa maavarade vastu meid väga murelikuks, sest seda kanti on kaevanduste ja karjääridega juba tublisti räsitud.”

Keskkonnaministeerium on OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud taotlustega tutvunud, kuid ei ole üldgeoloogilisteks uurimistöödeks luba andnud. “Osa taotlusi vajab täpsustamist, mis tähendab, et ettevõttel tuleb need uuesti vormistada ja ministeeriumile esitada,” ütles keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogiaosakonna juhataja Rein Raudsep. “Näiteks vajab korrigeerimist uuringuruumide pindala. Samuti jääb taotletavatele uuringualadele looduskaitseobjekte, teid, raudtee, gaasitrasse, elektriliine, maaparandussüsteeme ja vääriselupaiku, mis uuringuid kitsendavad või keelavad,” loetles ta.

Balti Kaevandused ja Uuringud soovib saada teavet raua, molübdeeni, vase, plii, tsingi, nikli, uraani, vanaadiumi, kulla, hõbeda ja plaatina sisalduse kohta maapõues (esmajoones diktüoneemakildas). Uuringutega soovitakse hõlmata nii Toila, Vaivara, Jõhvi, Illuka, Haljala, Sõmeru, Vihula ja Viru-Nigula valda. Kokku soovitakse puurida kuni 500 puurauku kuni 60meetrise sügavusega, kuid vajadusel puuritakse kuni 250-500 meetri sügavusele. Lisaks puurimisele on kavas teisigi geofüüsikalisi töid, samuti töötatakse läbi varem neis piirkondades tehtud uuringute tulemused.

Kokku on Austraalia päritolu Monaro Miningu tütarfirma OÜ Balti Kaevandused ja Uuringud esitanud kümme taotlust 100 000 hektari suuruse ala uurimiseks. Keskkonnaministeerium on uuringuloa taotlustele vastanud soovitusega neid täiendada ja ootab oma väidetele vastust kuu aja jooksul.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077