Autor: Agnes Ojala • 28. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilmarine jõudis lõpuks kasumisse

2001. aastal reorganiseeritud metallkonstruktsioonide tootmisega tegelev AS Ilmarine (mis toona kandis nime AS Masinaehitus) teenis mullu sel aastatuhandel esimest korda kasumit. Ettevõte lõpetas 2007. aasta 57 miljoni kroonise käibe juures 0,6 miljoni kroonise kasumiga.

Aasta varem oli ettevõtte käibeks 35,5 miljonit krooni ja aasta tulemiks 1,7 miljoni kroonine kahjum, teatas Ilmarine.

Pärast omanikevahetust 2007. aasta alguses ja uue tegevusstrateegia rakendamist kasvas ettevõtte käive võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga ligi 50% võrra. Oluliselt suurenes eksport, moodustades ettevõtte 2007. aasta protsentuaalsest käibest 10%. Suurima kasvu tõi siiski uuest strateegiast tulenev keerukate metallkonstruktsioonide tootmine Eesti klientidele.

2008. aasta esimeses kvartalis on oluliselt suurenenud välisturgudele suunatud tootmine. Ettevõtte esimese kolme kuu käive oli ligi 19 miljonit krooni, millest eksport moodustas 16%.

AS Ilmarine juhatuse esimehe Karel Saare sõnul oli 2007. aasta ettevõtte jaoks selginemise ja uue suuna aasta. „Ettevõte sai sisuliselt uue hingamise ja eesmärgi, mille poole püüelda. Oleme võtnud ette mitu suurt ja unikaalset projekti ning juba suutnud ka tõestada, et saame nendega hakkama,” selgitas Saar ja lisas: „2008. aasta saab Ilmarise jaoks aga jätkuva kasvu aastaks. Keskendudes just sisulisele arengule ning detailidele, mis määravad meie tuleviku. Jätkame suurte ja keerukate ehitusprojektidega, panustame uutele ekspordivõimalustele ja loodame algust teha uue tootmishoone ehitusega.”

AS Ilmarine peamisteks koostööpartneriteks väljaspool Eestit on Skandinaavia ettevõtted Metso, Raute etc. ja Scania, viimasele tarnitakse toodangut nii Euroopa Liidus kui ka Venemaal tegutsevatele tehastele.

Olulisemate objektidena valmisid 2007. aastal Tallinna Sadama C terminali laevatrepp ja Läänemere suurimad tuubused koos reisijategaleriiga sadama A terminalis.

AS Ilmarine on üks vanimaid pidevalt tegutsevaid metallkonstruktsioonide- ja masinaehitusettevõtteid Eestis. 1859. aastal F. Wiegandi asutatud vasksepatöökojast väljakasvanud ettevõte kannab 1961. aastast Ilmarise kaubamärki.

Ettevõte kuulus eelmise aasta suveni Aadu Luukase pojale Indrek Luukasele. Mees müüs ettevõtte, kuna ei leidnud aega ettevõttega nii palju tegelda, kui see oleks väärinud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077