Autor: Ekaterina Taklaja • 17. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidu sisseveo Venemaalt võib unustada

ASi Toftan tegevdirektori Martin Arula sõnul likvideerib puidu tollimaksu uus tõus Venemaa puiduekspordi Eestisse, kirjutas dv.ee.

Võrumaal saematerjale tootva ettevõtte ASi Toftan tegevdirektor Martin Arula sõnul suureneb 2009. aasta 1. jaanuaril Venemaal tollimaks 50 euroni toorpuidu kuupmeetri eest.

Arula seletas, et juba möödunud aastal kehtestatud 10 euro suurune tollimaks käis nende ettevõttele üle jõu. "Nüüd oleme me läinud täielikult Eesti ja Läti toorpuidule üle. Oma viimase partii toorpuitu tõime me Venemaalt 2007. aasta septembris," kommenteeris Arula. "Arvestades, et praegu ostame me toorpuitu sisse hinnaga 70-75 eurot kuupmeeter, siis tollimaks 50 eurot kuupmeetri eest ei tule kõne allagi. Järgmise aasta esimesel jaanuaril likvideeritakse toorpuidu eksport Venemaalt täielikult. See hind on liiga kõrge ka teiste saeveskite jaoks," lisas ta.Stora Enso osakonnajuhataja Marek Kase ei oska praegu hinnata, kuidas aprillis toimunud tollimaksu suurenemine mõjutas nende ettevõtet. «Aprillis me toorpuitu sisse ei ostnud. Järgmisel nädalal on meil kavas arutada ettevõtte juhtkonnaga uusi imporditingimusi. Üks vastuvõetav variant oleks, kui Venemaa metsa müüjad laseksid toorpuidu hinna alla, kompenseerides sellega tollimaksu suurendamist. Kuid see on väheusutav. Stora Enso ostab toorainet sisse näiteks ka Lätist ja Leedust. Nii et meil on mõtlemisaega,» seletas Kase.Mööblitootjad säilitavad rahu. Mööblifirma ZIP Mööbel juhataja Iolanta Demahina teatas dv.ee-le, et tollimaksu suurendamine Venemaa poolt vaevalt mööblipoe hinnasilte mõjutab: "Nagu kõik hinnad Eestis, kasvavad ka mööblihinnad vaikselt. Seega me ei näe praegu põhjust neid veel kord tõsta.»

Tollimaks on juba varem teinud läbi mitu tõusu: 1. juulist 2007 4 eurolt 10 eurole, selle aasta 1. aprillist 15 eurole.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077