15. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koristaja ameti populaarsus kasvab

Tööturuameti teenuste ja toetuste osakonna juhataja Nele Labi sõnul on töötute hulgas populaarsuse saavutanud puhastusteeninduse valdkond, kuna sektoris on palgad kasvanud ja töö on puhtam.

Puhastusteenindus on ääretult populaarne Tallinnas,“ tunnistas Labi. „Seal ei õpita kuidas tolmulappi kasutada, vaid õpitakse kuidas keemiat ja masinaid kasutada,“ lisas ta.

Labi rääkis, et samuti pole palgad teenindussektoris enam väikesed ning koristajate töö on täna palju viisakam. „Naised kellel on väikesed lapsed teevad hommikul näiteks paar tundi tööd, et lisaraha teenida,“ lisas ta.

Labi märkis, et suurenenud töötus ehitussektoris toob töötajaid tootmisesse, kuid veel on vara konkreetsetest tulemustest rääkida. „Soovitame ehitajatel FIE-dena jätkata, kuna töökäsi on ikka vaja,“ märkis ta.

Labi sõnul on jätkuvalt ka metallisektor populaarne. „Samuti juuksuri elukutse, kuid turg hakkab juba täis saama ning juuksuriks me enam ei soovita õppida.“

Tööturuameti andmetel peab ettevõtetel ja asutustel, kes töötuid koolitavad vastav haridusministeeriumi koolitusluba olema.

Puhastusteenindus koolitust pakkuva firma Puhastusekspert OÜ juhataja Helge Alt ütles, et koristaja töö sobib hästi riski rühmale, kuna see aitab integreerida.

Tööturuandmetel kuulub arvel olevatest töötututest ligi 70% riskirühma, nagu näiteks noored vanuses 16-24, vanemaealised töötud ehk üle 55aastased, riigikeelt mitte valdavad inimesed, puudega inimesed, vanglast vabanenud, hooldamiskohustusega inimesed ja pikaajalised töötud.

Alt lisas, et üldjuhul saadab tööturuamet inimesed gruppides mitte üksikult koristaja ametit õppima. Koostööd tehakse juba aastast 2001. Nele Labi tööturuametist lisas, et puhastusteenindus koolitus kestab 2,5 kuud ning ühe inimese koolitus maksab 17 000 krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077