Autor: Agnes Ojala • 22. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Boeingu hilinemised võivad tuua hiigelnõuded

Jaapani lennukompanii kavatseb Boeing 787 lennukite asemel osta Airbusi A350 XWBd, kuna USA lennukitootja on hädas tähtaegadega. Osa kliente kavatsevad Boeingule esitada viivitamise kahjunõuded.

Japan Airlines Corp (JAL) kavatses Boeingult osta 55 lennukit, kuid pööras nüüd hoopis pilgu Airbusi poole, kirjutas Reuters.

Ühe Boeingu suurima püsikliendina otsustas JAL hiljuti osta vaid 787d, lootes hoida kokku varuosade, hoolduse ja pilootide koolituste pealt. Nüüd aga on olukord muutunud, väitsid Reutersile kaks kompanii töötajat.

"Risk osta järgmise põlve lennukeid vaid ühelt firmalt on suur. Peaksime ostma enam kui ühelt tootjalt,“ ütles JALi juhtivtöötaja, jättes siiski saladuseks, mitu lennukit JAL Airbusilt tellida võiks.

Boeing on silmitsi aina suurema klientide rahulolematusega. Veebruaris andis firma teada teisest 787 tootmistähtaegade nihkumisest, mille kohaselt esimesed lennukid peaksid valmima alles 2009. aasta alguses. Samas ei ole firma veendunud, et tähtajad veelgi pikeneda ei võiks.

Lennukompaniid on seni tellinud 857 Boeing 787, mille väärtus on hinnakirja järgi kokku 140 miljardit dollarit (pea 1,5 triljonit krooni). Osa firmadest kavatseb hilinemiste eest nõuda hüvitist, mis võib Boeingule maksma minna miljardeid dollareid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077