18. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso jääb Soome tehaste sulgemiskavale kindlaks

Soome ametiühingud püüavad streigiga survestada Stora Ensot loobuma kasumlike paberitehaste sulgemisest Soomes, kuid toormenappus ei jäta firma juhtkonnale erilisi valikud.

Stora Enso juht Jouko Karvinen hoiatab, et koondamisi tuleb pigem veelgi, sest Venemaa ilmselt puidu eksporditollidest ei loobu ja Soome metsadest tekkivat defitsiiti ei kata. Vene impordi kadumisega kaob ligi viiendik puidust, mis metsatööstusel praegu kasutada on, ütles Karvinen.

Põhjus, miks Stora Enso pole leppinud ühegi alternatiiviga, mis Summa ja Kemijärvi tehastel jätkata lubaks, on selles, et nende tehaste toorme tahab Stora Enso suunata oma ülejäänud tehastesse mujal Soomes. Ruukki Group Oy pakkumise lükkas Stora Enso läinud kuul tagasi. Kokku jääb tööta 985 inimest, kinnitas Stora Enso lõppeval nädalal.

Soome riik, mis on 12,3%ga Stora Enso suurosanik, ei kavatse börsifirma otsustesse sekkuda ning lubab selle asemel tööta jäävate inimeste ümberõppeks ja muudeks toetusteks 50 miljonit eurot. Sellest 26,7 miljonit moodustavad ELi regionaaltoetused.

Nii Kemijärvil kui Summal on väljavaateid teistlaadi ettevõtluseks,” ütles Karvinen eile, kuid ei täpsustanud, sest kõnelused alles käivad. Sellest nõudmisest Karvinen aga ei tagane, et uus ettevõtlus ei tohi pretendeerida Põhja-Soome metsaressursile.

Summa tehas suletakse juba paari nädala pärast, Kemijärvi tehas aprilli lõpus. Lisaks pannakse seisma Anjalankoski paberimasin.

Umbes 1000 Stora Enso töötajat alustas neljapäeval kahepäevast streiki. Teenistujate ametiühing TU püüab streiki kaasata ka teisi riigi osalusega firmasid - Elisa Oy, TeliaSonera AB, Altia, Finnair Oy ja Patria Oy.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077