7. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötlevas tööstuses on lähiaja kasvuväljavaated tagasihoidlikud

Statistikaameti andmetel kasvas töötlevas tööstuses toodang 2007. aasta novembris aastataguse mahuga võrreldes 1,7%, masina- ja aparaaditööstus jätkas kiirelt kasvamist, ent ettevõtjad on tuleviku osas tagasihoidlike ootustega.

Tugevat kasvu näitas taas masina- ja aparaaditööstus, mis on suunatud peamiselt eksportturgudele. Meditsiini-, optika- ja täppisinstrumentide tootmises kasvas aastases võrdluses tootmismaht 37%, raadio- ja sideseadmete tootmises 26% ning elektriseadmete ja -aparatuuri tootmises 16%. Masinate ja seadmete tootmine suurenes aastaga 15%. Peamiselt ekspordimahtude suurenemise toel on jätkuvalt kasvanud ka mootorsõidukite ning haagiste tootmine (12%), teavitas majandusministeerium.

Toiduainetööstus jätkas stabiilses kasvutrendis, aastaga suurenes tootmine 4%. Üldiselt kasvasid tootmismahud toiduainetööstuse allharudes mõne protsendi võrra, vaid piimatoodete tootmine oli endiselt veidi madalam kui aasta varem (-4%). Kuna tootjahinnad on oluliselt tõusnud, siis ettevõtete müügitulu kasvas piimatootmises ligi 30%, suure osa kasvust andis toodete müük välisriikidesse.

Olulist mõju töötleva tööstuse üldistele kasvunäitajatele avaldasid jätkuvalt puidutööstus ning metalltoodete tootmine. Novembrikuus jäi tootmismaht neis harudes kümnendiku võrra alla aastatagusele. Mõlemas harus on tellimusi tavapärasest vähem, seda eelkõige ekspordi osas. Tagasihoidlikuma ehitusaktiivsuse tõttu püsis ehitusmaterjalide tootmine 2006. aasta tasemel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077