Töötlevas tööstuses on lähiaja kasvuväljavaated tagasihoidlikud

Statistikaameti andmetel kasvas töötlevas
tööstuses toodang 2007. aasta novembris aastataguse mahuga võrreldes 1,7%,
masina- ja aparaaditööstus jätkas kiirelt kasvamist, ent ettevõtjad on tuleviku
osas tagasihoidlike ootustega.

Tugevat kasvu näitas taas masina- ja aparaaditööstus, mis on suunatud peamiselt eksportturgudele. Meditsiini-, optika- ja täppisinstrumentide tootmises kasvas aastases võrdluses tootmismaht 37%, raadio- ja sideseadmete tootmises 26% ning elektriseadmete ja -aparatuuri tootmises 16%. Masinate ja seadmete tootmine suurenes aastaga 15%. Peamiselt ekspordimahtude suurenemise toel on jätkuvalt kasvanud ka mootorsõidukite ning haagiste tootmine (12%), teavitas majandusministeerium.

Toiduainetööstus jätkas stabiilses kasvutrendis, aastaga suurenes tootmine 4%. Üldiselt kasvasid tootmismahud toiduainetööstuse allharudes mõne protsendi võrra, vaid piimatoodete tootmine oli endiselt veidi madalam kui aasta varem (-4%). Kuna tootjahinnad on oluliselt tõusnud, siis ettevõtete müügitulu kasvas piimatootmises ligi 30%, suure osa kasvust andis toodete müük välisriikidesse.

Olulist mõju töötleva tööstuse üldistele kasvunäitajatele avaldasid jätkuvalt puidutööstus ning metalltoodete tootmine. Novembrikuus jäi tootmismaht neis harudes kümnendiku võrra alla aastatagusele. Mõlemas harus on tellimusi tavapärasest vähem, seda eelkõige ekspordi osas. Tagasihoidlikuma ehitusaktiivsuse tõttu püsis ehitusmaterjalide tootmine 2006. aasta tasemel.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara