Autor: Agnes Ojala • 7. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi ettevõtted pakivad Eestis asju kokku

Rootsi Eksportnõukogu Eesti esinduse juht Kaie Kuum ütles pühapäevases SVT saates „Rapport“, et Rootsi ettevõtted ei ole enam Eestist huvitatud.

„Eesti ei ole enam odava allhanke maa. Siinsed kulud on kasvanud, olles praegu juba pea sama suured kui Rootsis,“ märkis Eestist huvitatud Rootsi ettevõtjaid aitav Kuum. „Seetõttu on huvi Eesti kui odava tööjõuga maa vastu kindlasti vähenenud.“

„Rapportis“ märgiti, et Rootsi ja teiste Põhjamaade ettevõtted kolisid Eestisse odavate tööjõu- ja tegevuskulude tõttu. Nüüd aga sunnivad kasvavad kulud ettevõtteid tagasi koju kolima. Nii on juba tegevuse lõpetanud rootslaste sanitaarkeraamikat tootev Svedbergs Estonia. Samuti on tootmisest loobunud 700 töötajaga mobiiltelefonide plastikosi tootev Nolato.

Probleemide käes vaevleb rootslastele kuuluv Kreenholm, kus on koondatud pea pooled töötajatest.

Oma viimast paati Eestis ehitab praegu Soome ettevõte Salmone. Ettevõtte juhi Erich Metsaotsa sõnul on üks suuremaid probleeme logistika, mis on väga kalliks muutunud. „Lisaks öeldi üles rendilepingust. Uue tehase ehitamine oleks siin kallim kui Soomes ja seetõttu kolib ettevõte tagasi,“ märkis Metsaots.

Praegu on Eestis registreeritud 1200 Rootsi firmat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077