27. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELi-Vene tippkohtumine jättis puidutollide probleemi üles

Venemaa ja Euroopa Liit ei suutnud reedel Portugalis toimunud tippkohtumisel lahendada vene puidu eksporditollide küsimust, mis takistab Venemaa pääsu maailma kaubandusorganisatsiooni WTO liikmeks.

Teine takistus on madalamad raudteetariifid, mida Venemaa rakendab, et suunata kaubavood ELi liikmeks olevate Balti riikide sadamatest mööda.

„Olen kindel, et need küsimused on võimalik lahendada. Mõlemad pooled peavad selleks kiiresti samme astuma,” ütles Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso tippkohtumise järel.

Venemaa president Vladimir Putin märkis, et WTO „kõnelused on rasked, kuid konstruktiivsed” ning avaldas lootust, et need „annavad positiivse tulemuse”. Putin kordas, et WTOga liitutakse vaid tingimustel, mis vastavad Venemaa „rahvuslikele huvidele”.

ELi kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni sõnul on see siiski suur edasiminek, et kahe poole arvukad erimeelsused on taandunud vaid kahele, millest üks on puidutollid.

Intervjuus Soome ajalehele Helsingin Sanomat kinnitas Mandelson, et puidutollid olid tippkohtumisel kaubandusteemadest esikohal, kuid et kõnelused on alles pooleli. Venemaa on valmis Soome metsatööstust pitsitavatest tollidest loobuma üksnes siis, kui on saanud WTO liikmeks. Voliniku sõnul on see nõudmine vastuolus ELi ja Venemaa 2004. a sõlmitud kahepoolse kokkuleppega Venemaa WTOsse pääsemiseks. „(2004. a kokkuleppe) tuum oli just selles, et uusi tolle ei kehtestata,” ütles Mandelson.

Edasi ei nihkunud ka kõnelused ELi ja Venemaa uue partnerlusleppe üle, mida blokeerib Poola-Venemaa lihatüli pärast Poola veto.

Kohtumise vähestest plussidest sõlmiti Portugalis kokkulepe Venemaa terase impordikvoodi suurendamisest Euroopa turule ning kinnitati kava luua varajase hoiatamise süsteem energiatarnete võimalike katkestuste puhuks.

Putin ründas Portugalis taas teravalt USA raketikilbi plaane, tõmmates paralleele 1962. a Kuuba kriisiga, mis viis USA ja Venemaa tuumasõja äärele. Täna on suhted oluliselt paremad, märkis Putin, kuid otsustas siiski nii tõsist paralleeli tuua.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077