25. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso vähendab tootmist, koondab 1700

Euroopa suurim paberitootja Stora Enso teatas, et vähendab tselluloosi, ajalehe- ning ajakirjapaberi tootmisvõimsusi ning koondab 1700 töötajat.

Stora Enso sulgeb Summa paberitehase, paneb seisma Anjala tehase ajakirjapaberimasina ning sulgeb Kemijärvi ja Norrsundeti tselluloositehased. See tähendab 1400 inimese koondamist, neist 1100 Soomes ja 300 Rootsis. Lisaks plaanib Stora Enso müüa Kotka paberitehase ning Kotka saekaatri, kui tuleb hea pakkumine.

Kontserni juhtkonnast plaanib Stora Enso koondada 300 inimest.

Stora Enso juhi Jouko Karvineni sõnul ei ole saneerimiskavades arvestatud Venemaa puidu eksporditollide 80%se tõusuga, mis on kavas 2009. a algusest. „Kui puidutollide küsimus lähiajal ei lahene, tuleb meil Soomes veelgi tselluloosi, paberi, kartongi ja saematerjalide tootmist vähendada,” tsiteeris Helsingin Sanomat.

Kolmandas kvartalis sai Stora Enso 439,9 miljonit eurot kahjumit võrreldes 58,9 miljoni euro suuruse kasumiga mullu samal ajal. Miinuse põhjuseks puidu hinna tõus ning dollari nõrgenemine. Käive oli 3,23 miljardit eurot, vahendas Bloomberg.

Esmaspäeval langetas reitinguagentuur S P Stora ning veel nelja Euroopa metsandusfirma võlakirjareitinguid. Agentuur tõi põhjuseks kartused, et Euroopa tootjad ei suuda tootmisvõimsusi kärpida piisavalt kiiresti, vastuseks maailmaturul valitsevale ületootmisele ning tootmiskulude kiirele kasvule.

Stora Enso aktsia on viimase aastaga langenud üle 14%. S P reiting firmale on madalaim investeerimisjärgu reiting BBB- ning väljavaade negatiivne.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077