Autor: Agnes Ojala • 22. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlva Piima juht: müügiläbirääkimised kestsid aastaid

Mumuu kaubamärgi poolest tuntud Põlva Piim Tootmise juhtkond ostis reedel pärast aastaid kestnud läbirääkimisi ettevõtte Hollandi investoritelt välja.

Ettevõtte juht Aivar Häelm ütles aripaev.ee-le, et kuigi läbirääkimised Hollandi investorfirmaga Ecoval Dairy Trade kestsid kaua, oli asju ajada lihtne, kuna mõlemad pooled teadsid, mida ostetakse-müüakse.

„Hollandlastel polnud müügiga kiiret. Nad tegelesid passiivse müügiga juba 2000. aastast alates, mil nad ettevõtte Ühinenud Meiereilt välja ostsid. Tegemist on rahvusvahelise trader’ite grupiga ja läbirääkimised nendega olid vähem või rohkem aktiivsed kogu aeg,“ kirjeldas Häelm müügiprotsessi.

„Ei teagi, miks nad lõpuks meile müüsid, aga ilmselt on juhtkonnale müük kindlam. Kui võõrale müüa, siis jäävad tavaliselt lepingutesse sisse tingimused, et kui hiljem midagi positiivsemat või negatiivsemat välja tuleb, toimub lepingu järelkohendamine. Meiega midagi sellist ei ole,“ selgitas ta.

Tehingu hinda osapooled ei avalikusta. Häelmi sõnul aga ei oleks tehingut toimunud, kui kumbki pool tingimustega rahul ei oleks olnud. „Eks siin on see sama jutt, et ostjale tundub hind kallis ja müüjale odav, aga lõpuks jõudsime siiski kompromissile,“ märkis ta.

Ettevõte asutati 1965. aastal linnapiimatoodete tehasena ning aastal 1991 moodustati Põlva Piimatoodete Kombinaadist aktsiaselts Põlva Piim. 1996. aastal liitus Põlva Piim koos Mulgi Meieri ja Paide Piimatoodete Kombinaadiga kontserni Ühinenud Meiereid ja Põlva Piimast sai Ühinenud Meiereide tütarettevõte.

2000. aasta märtsis omandas Ühinenud Meiereide omanduses olevad Põlva Piima aktsiad Hollandi piimakaubandusettevõte G. Van den Bergh Nijmegen B.V., mis omakorda kuulub ühte maailma juhtivasse toiduainetetööstuse hulgikaubanduse kontserni The Oak Trading Group. Selle aasta aprillis liideti G. Van den Bergh Nijmegen B.V. vastloodud Ecoval Dairy Trade B.V.ga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077