Kommentaar: välismaalasi on ohtlik ahistada

Pole saladus, et mõned võõrtöölised saavad
Eestis madalamat palka kui kohalikud. Tõsi, keegi neist ei võitle oma õiguse
eest saada kohalike elanikega võrdset palka.

Viimasel ajal on palju räägitud sellest, et Eestisse oleks massiliselt vaja odavat võõrtööjõudu, kirjutab venekeelse portaali dv.ee ajakirjanik Olga Grigorjeva. Tööandjad peaksid aga teadma, et iga Euroopa Liidu kodanik võib riigistruktuuridele nende peale kaevata ja kohalikega samaväärset tasustamist nõuda.

Praegu pole ükski võõrtööline oma kaebustega Eesti ametnike poole veel pöördunud. „Tegelikult pöördub riiklike struktuuride poole väga vähe võõrtöötajaid,“ tunnistas EURESe peaspetsialist Marta Traks.

Tööinspektsiooni juriidilise osakonna juhataja Niina Siitami sõnul on nende poole pöördunud ka võõrtöölisi, aga kuna selle kohta eraldi statistikat ei peeta, pole esitatud kaebuste arv teada. Just tööinspektsioon peab kontrollima, et palkade maksmisel inimesi ei diskrimineeritaks.

Siitam rääkis, et võõrtöölised pöörduvad tööinspektsiooni kohalikest harvemini lihtsalt seetõttu, et nad ilmselt ei tea, kuhu pöörduma peaks ega oska kohalikku keelt.

Tööinspektsiooni andmetel on kohalike ja võõrtööliste probleemid samad. Nendeks on välja maksmata töö- ja puhkusetasu ning maksmata jäetud lisatasu puhkepäevadel ja riigipühadel töötamise eest. Esineb ka seadusevastaseid töölepinguid.

Niina Siitam tuletas meelde, et lisaks samaväärsele palgale peab tööandja võõrtöölistele pakkuma ka samu töötingimusi kui kohalikele.

Ametnikud ei osanud öelda, kui palju Eestis võõrtöötajaid praegu on. Kui väljaspoolt Euroopa Liitu tulevale võõrtöölisele peab tööandja hankima esmalt tööloa, siis teiste liikmesriikide kodanike registreerimine jääb nende endi südametunnistusele.

Marta Traksi sõnul pole Eestisse suurt võõrtööjõu tulva oodata. Teised Euroopa maad on lihtsalt palju ahvatlevamad, seda kasvõi kliimatingimuste või parema elukeskkonna poolest.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara