16. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: välismaalasi on ohtlik ahistada

Pole saladus, et mõned võõrtöölised saavad Eestis madalamat palka kui kohalikud. Tõsi, keegi neist ei võitle oma õiguse eest saada kohalike elanikega võrdset palka.

Viimasel ajal on palju räägitud sellest, et Eestisse oleks massiliselt vaja odavat võõrtööjõudu, kirjutab venekeelse portaali dv.ee ajakirjanik Olga Grigorjeva. Tööandjad peaksid aga teadma, et iga Euroopa Liidu kodanik võib riigistruktuuridele nende peale kaevata ja kohalikega samaväärset tasustamist nõuda.

Praegu pole ükski võõrtööline oma kaebustega Eesti ametnike poole veel pöördunud. „Tegelikult pöördub riiklike struktuuride poole väga vähe võõrtöötajaid,“ tunnistas EURESe peaspetsialist Marta Traks.

Tööinspektsiooni juriidilise osakonna juhataja Niina Siitami sõnul on nende poole pöördunud ka võõrtöölisi, aga kuna selle kohta eraldi statistikat ei peeta, pole esitatud kaebuste arv teada. Just tööinspektsioon peab kontrollima, et palkade maksmisel inimesi ei diskrimineeritaks.

Siitam rääkis, et võõrtöölised pöörduvad tööinspektsiooni kohalikest harvemini lihtsalt seetõttu, et nad ilmselt ei tea, kuhu pöörduma peaks ega oska kohalikku keelt.

Tööinspektsiooni andmetel on kohalike ja võõrtööliste probleemid samad. Nendeks on välja maksmata töö- ja puhkusetasu ning maksmata jäetud lisatasu puhkepäevadel ja riigipühadel töötamise eest. Esineb ka seadusevastaseid töölepinguid.

Niina Siitam tuletas meelde, et lisaks samaväärsele palgale peab tööandja võõrtöölistele pakkuma ka samu töötingimusi kui kohalikele.

Ametnikud ei osanud öelda, kui palju Eestis võõrtöötajaid praegu on. Kui väljaspoolt Euroopa Liitu tulevale võõrtöölisele peab tööandja hankima esmalt tööloa, siis teiste liikmesriikide kodanike registreerimine jääb nende endi südametunnistusele.

Marta Traksi sõnul pole Eestisse suurt võõrtööjõu tulva oodata. Teised Euroopa maad on lihtsalt palju ahvatlevamad, seda kasvõi kliimatingimuste või parema elukeskkonna poolest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077