Autor: Agnes Ojala • 17. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia võib osaleda Soome tuumaprojektis

Eesti Energial võib tekkida võimalus osaleda Soomes Olkiluotos rajatavas neljandas tuumareaktoris, kui Fortumil ei lubata enam kaasa lüüa nende liiga suure turuosa pärast Soome energeetikas.

"Võib juhtuda olukord, kus ka mõnel senisel partneril, kuna nende turuosa Soomes on juba nii suur, ei lubata konkurentsiseaduste tõttu enam kaasa lüüa. See oleks meile väga hea võimalus," vahendas saates "Aeg Luubis" esinenud Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnu ETV24.

Lisaks Loviisa tuumajaamadele kuulub Soome energiafirmale Fortum ka veerand Olkiluoto tuumajaamast ja suur osa hüdroelektriturust.

Eelmisel aastal sekkus Soome konkurentsiamet esimest korda Fortumi tegevusse siis, kui Fortum ühe väikse kohaliku energiafirma üles ostis. Konkurentsiamet nõustus Fortumi tehinguga vaid tingimusel, et ettevõte loobub oma paarist elektrijaamast Poris, Hämeenlinnas ja Haapavesis.

Isegi siis kui Soome konkurentsiamet sunnib Fortumil oma osalust Olkiluoto tuumajaamas müüma, pole kindel, kas sealt Eesti Energia endale tüki saab. Sest Soomes on kohalikke energiafirmasid, kellele võiks samuti see tehing huvi pakkuda.

Olkiluoto tuumajaama praegused omanikud on öelnud, et nemad ei kavatse elektrit Olkiluotost eestlastele müüa.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077