Autor: Agnes Ojala • 3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk: liitumiste arv näitab ehitamise vähenemist

Jaotusvõrgu 2007. aasta teise kvartali tulemused näitavad, et elektrivõrguga liitumiste arv on vähenenud.

Teises kvartalis sõlmis Jaotusvõrk 2573 elektrivõrgu liitumislepingut, aasta I kvartalis sõlmiti aga üle 100 lepingu rohkem ehk 2696, teatas ettevõte.

Kõige rohkem on liitumisi endiselt Harju-, Tartu- ning Pärnumaal, moodustades 65% kogu Eesti liitumiste mahust. Eelmise aasta samal perioodil oli see näitaja koguni 72%. Samas on liitumiste arv vähenenud just Harjumaal. Teistes piirkondades on liitumiste arv jäänud samale tasemele ning tõusnud Raplamaal, Pärnumaal ja Saaremaal.

Välja saab tuua suundumuse, et vähenenud on liitumiste arv, kuid liitutakse suuremate võimsuste tarbimiseks. Ühelt poolt näitab see suuremate tööstusettevõtete liitumist, kuid ka uute ehitatavate eramajade ning büroode elektri tarbimisvõimsuste kasvu.

Jätkuvalt hea trendina paistab silma elektrikadude vähenemine, mis on alanenud 6,02%-ni. Elektrienergia kaonäitaja sisse arvestatakse nii tehniline kadu, mis on elektrienergia edastamisel vältimatu, kui ka kommertskadu, mis on klientidelt elektri tarbimise eest saamata jäänud tulu.

Rikete arv on mõnevõrra suurenenud. Rikete statistika näitab, et 25% kõigist aasta elektrivõrgu riketest toimub kolmel nelja päeval aastas, mis viitab ilmastiku tugevale mõjule elektrivõrgu rikete tekkimisel. Kõige olulisema näitajana mõõdab Jaotusvõrk rikete arvu kliendi kohta. Seega keskendutakse investeeringute planeerimisel esmajärjekorras rikkelisematele liinidele ja alajaamadele, mille toitel on rohkem kliente.

Elektrivõrgu uuendamisse investeeris Jaotusvõrk II kvartalis 253 miljonit krooni, eelmise aasta samal perioodil oli see 159 miljonit. Investeeringud olid suunatud ennekõike elektrivõrgu töökindluse ja kvaliteedi parandamisse ning uute liitumiste väljaehitamisse.

Jaotusvõrk edastas teises kvartalis 1414 GWh elektrienergiat. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on kasv 5%. Antud tarbimisest läheb 38% äritarbijatele ja 62% kodutarbijatele.

Jaotusvõrk on Eesti suurim elektrivõrgu ettevõte, mis toob elektrienergia ligi poolele miljonile kodule ja ettevõttele. Jaotusvõrgu teeninduspiirkonnaks on kogu Eesti, välja arvatud Läänemaa, Narva linn ja selle lähiümbrus ning Viimsi vald. Jaotusvõrgu aastakäive on ligi 2,6 miljardit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077