Autor: Tiit Elner • 28. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bensiini kaardisüsteem viis Iraanis pronksiööni

Eile Iraanis jõustunud bensiiniostu piirang viis ulatusliku protesti, vandaalitsemise ja tanklate süütamiseni, ehkki kaardibensiini liitri saab meie rahas vaid ühe krooni eest.

Kinnitatud andmed on vaid kahe tankla süütamisest, kuigi liigub uudiseid ka märksa suuremast arvust, kirjutas tänane New York Times. Valitsus oli bensiini kaardile seadmist plaaninud juba aasta, kuid kartnud selle käikulaskmisest tulenevat rahulolematust. Mõned ametiisikud on viidanud, et praeguse sammu võis tingida kartus ÜRO karmimate majandussanktsioonide ees seoses Iraani tuumaprogrammiga.

Uue korra kohaselt saavad eraautod osta kuni 26 gallonit (ligi 100 liitrit) bensiini kuus subsideeritud hinnaga 0,34 USD/gallon (1,05 kr/liiter). Taksodele antakse kuus 211 gallonit (800 liitrit). Parlament peab veel otsustama, kas eraisikutel lubada osta rohkem bensiini, kuid seda juba turuhinnaga.

Eile olid Teheranis tohutud bensiinisabad ja ummikud, kus politsei korda lõi.

Suur naftaeksportija Iraan peab poole vajalikust bensiinist sisse vedama aastas 5 miljardi dollari eest, kuna tarbimine on suur, kuid naftatöötlemistööstus nõrguke.

Inflatsioon Iraanis on kõrge, näiteks piimatooted kallinesid viimase nädalaga üle 20%. Analüütikute hinnangul mõjutab valitsuse bensiiniotsus inflatsiooni kasvu otseselt.

Iraani parlamendi esimehe Gholamali Hadad Adeli sõnul toetab parlament valitsust. "Piirang aitab tarbimist vähendada. See aitab ka muuta meid iseseisvamaks ja rahvusvaheliselt vähem haavatavaks suurvõimude poolt," ütles ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077