Autor: Tiit Elner • 21. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venelased: eurooplased solkisid viina ära

Europarlamendi otsus lubab vodkaks nimetada praktiliselt millest iganes valmistatud kanget jooki. Vene tootjad kardavad, et kartulist, suhkrupeedist või puuviljast valmistatud piiritus hakkab tõrjuma turult Vene traditsioonilist teraviljast tehtud vodkat.

Otsuse kohaselt tuleb vodka tooraine siiski pudelisildil ära näidata, edastas gazeta.ru. Õiguse vastu nimetada vodkaks igasugusest toorainest valminud jooki esinesid traditsioonilised viinatootjad Leedu, Läti, Soome, Taani ja Rootsi. Nemad lubanuks seda vaid teravilja- ja kartulipiirituse puhul. Maailma kangeima piirituse, mille tooraineks just kartul, valmistajana seisab Guinnessi rekordite raamatus Eesti.

Sellise variandi läbiminekul kaotanuks juhtiva viinatootja positsiooni näiteks Suurbritannia. Seal on viin saavutamas just noorte seas tugevat positsiooni, reklaamituna kui moodne ja in jook.

Osa saadikuid leidis, et kui viinapiiritus on valmistatud näiteks viinamarjast, suhkrupeedist või tsitruselistest, peab vastav info katma vähemalt 2/3 toote etiketist.

Lõpuks kiitsid kompromisslahenduse heaks kõik ELi liikmesmaad peale Poola. Tõenäoselt allkirjastatakse dokument selle kuu jooksul.

"Euroopa seadus, mis lubab viina teha millest iganes, diskrediteerib traditsioonilist vene jooki, mida valmistatakse just nimelt teraviljapiirituse baasil," leidis Venemaa Rahvusliku Alkoholiassotsatsiooni president Pavel Shapkin, "selle seaduse kohaselt on vodka ainult lahjendatud etüülalkohol."

Eksperthinnangutel on Venemaa osa Euroopa viinaturul siiski vaid 0,5%. Shapkini sõnul ei ole Vene ajalooliste isikute nagu Orlov või Rasputin nimelistel viinamarkidel Venemaaga midagi tegemist ei valmistamiskoha ega valmistamisviisi poolest.

Vene viinaturul on kohaliku toodangu ülekaal valdav. Analüütik Pavel Fedjunini sõnul on seal välismaistest esindatud eelkõige kõrgema hinnaklassi margid nagu Finlandia ja Absolut, needki on valmistatud teraviljast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077