Autor: Mariliis Pinn • 30. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kreenholm kavatseb koondada vähemalt 800 inimest

Tõsistele majandusraskustele vaatamata ei ähvarda ettevõtet pankrot, kinnitab Kreenholmi omanikfirma Boras Wäfveri Group president Thomas Widstrand. Ta loodab Kreenholmi juba 2009. aastaks rentaabliks muuta, kirjutas Põhjarannik.

Eelmisel aastal oli Kreenholmi kahjum 72,5 miljonit krooni. Ainuüksi tänavu esimeses kvartalis on see juba 33,1 miljonit.

„Finantsolukord on raske, kuid see on kontrolli all. Riski, et kompanii pankrotti läheb, ei ole,“ teatas Widstrand.

Viimasel ajal on ettevõttel olnud probleeme rahaliste vahenditega – seetõttu, et mõned kliendid on tellinud hiigelsuuri tootekoguseid ega ole nende eest tasunud.

Kompanii kavatseb edaspidi täielikult loobuda ebarentaablist sortimendist, mille tootmises pole võimalik idamaadega konkureerida. See toob kaasa töötajate suure koondamise. „Koondamised tulevad, see on tõsi, kuigi sellest on ebameeldiv rääkida,“ ütles Widstrand.

Praegu töötab Kreenholmis 3166 inimest. Juba käivad läbirääkimised 800 inimese koondamiseks, mida on vaja, säilitamaks ülejäänud töökohad. 2008. aastaks peaks ettevõttesse jääma alla 2000 töökoha.

Widstrand märkis, et Euroopas on tekstiilitoodete tarnijaid väheks jäänud, sest see on väga karm turg. Seepärast võivad plussiks konkurentsivõitluses idamaadega olla lühikesed tarneajad: Rootsist mõni päev, võrreldes Hiinast toomise nelja kuni kuue nädalaga. Edaspidi on kavas Rootsist ka kõik laoruumid Narva tuua, et toodang otse Kreenholmist peale laadida.

„Olukord kinnisvaraga on väga kasulik, see on ka kompanii juhtkonnale selge,“ ütles Widstrand. Kokku on kavas müüa 11 kinnisvaraobjekti, esialgu on müüdud üks. Kuid Widstrand lükkab ümber kuulujutud Kreenholmi sulgemisest seoses sellega, et ettevõte on hakanud oma kinnisvara müüma. „Raskele majandusolukorrale vaatamata suutis kompanii omandada pankrotti läinud Polytexi tekstiiliseadmed, mis võimaldab meil laiemaid kangaid toota. Kui kompanii kavandaks Kreenholmi sulgemist, polnuks mõtet neid seadmeid osta,“ põhjendas ta.

Widstrand lükkas ka ümber kuulujutud, et Kreenholmi saare tootmishooned võidakse müüa Venemaa kasiinomagnaatidele seal kasiinode avamiseks. Kompanii kavatseb Kreenholmi saare endale jätta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077