Uus naftamagnaat on Venetsueela president Hugo Chavez

Venetsueela presidendi Hugo Chavezi
korraldusega peavad välisfirmad 1. maiks lahkuma Orinoco basseini
naftaleiukohtadelt või andma osaluse kontrollpaketi riigifirmale Petroleos do
Venezuela.

Venetsueela on maailma viies naftaeksportija ja kevadel ei tegutse seal enam ühtki erafirmat, vahendas lenta.ru. Oma raadioesinemises avaldas Chavez rõõmu selle üle, et Ameerika firmad kaovad sealseilt naftaleiukohtadelt "ja seal hakkab lehvima Venetsueela lipp."
Venetsueelas sotsialismi ehitav president on tuntud oma vihkamise poolest George W. Bushi vastu ja suure sõpruse poolest Kuuba liidri Fidel Castroga. Samas on USA sealsete naftasaaduste põhiturg. Selle kaotamise kartuses on Chavez reklaaminud Venetsueela naftat Euroopas. Ekstravagantse sammuna on näiteks tarnitud kokkuleppel linnapeaga soodsalt kütust Londoni kuulsatele punastele kahekorruselistele bussidele.

Välisfirmasid ei ole Venetsueela naftapuurimisse enam palju jäänud. Samas tegelevad olemasolevate ja veel kasutusele võtmata naftavarudega Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Total, Statoil, British Petroleum. Oma esinemises eitas Chavez soovi välisfirmad täielikult välja tõrjuda, kuid pidas tingimata vajalikuks, et riigi territooriumil tegutsevais naftafirmades peab olema vähemalt 60% riigi osalust. Kui välisfirmad täielikult lahkuks, viiks nad kaasa tehnika ja spetsialistid, ilma kelleta oleks naftavarude ekspluateerimine õige keeruline.

Oma esinemises unustas Chavez olulise asjaolu, nimelt kuidas riik kavatseb võõrandatavate osaluste eest tasuda. Varem on ta lubanud kompensatsiooni, kuid selle suurus on teadmata.

Venetsueelas tegutseb ka Vene Lukoil, mis eelmise aasta lõpus avas kohaliku riigifirmaga ühise naftapuurimisettevõtte.

Osale arutelus

  • Tiit Elner

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara