Autor: Tiit Elner • 28. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus naftamagnaat on Venetsueela president Hugo Chavez

Venetsueela presidendi Hugo Chavezi korraldusega peavad välisfirmad 1. maiks lahkuma Orinoco basseini naftaleiukohtadelt või andma osaluse kontrollpaketi riigifirmale Petroleos do Venezuela.

Venetsueela on maailma viies naftaeksportija ja kevadel ei tegutse seal enam ühtki erafirmat, vahendas lenta.ru. Oma raadioesinemises avaldas Chavez rõõmu selle üle, et Ameerika firmad kaovad sealseilt naftaleiukohtadelt "ja seal hakkab lehvima Venetsueela lipp."

Venetsueelas sotsialismi ehitav president on tuntud oma vihkamise poolest George W. Bushi vastu ja suure sõpruse poolest Kuuba liidri Fidel Castroga. Samas on USA sealsete naftasaaduste põhiturg. Selle kaotamise kartuses on Chavez reklaaminud Venetsueela naftat Euroopas. Ekstravagantse sammuna on näiteks tarnitud kokkuleppel linnapeaga soodsalt kütust Londoni kuulsatele punastele kahekorruselistele bussidele.

Välisfirmasid ei ole Venetsueela naftapuurimisse enam palju jäänud. Samas tegelevad olemasolevate ja veel kasutusele võtmata naftavarudega Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Total, Statoil, British Petroleum. Oma esinemises eitas Chavez soovi välisfirmad täielikult välja tõrjuda, kuid pidas tingimata vajalikuks, et riigi territooriumil tegutsevais naftafirmades peab olema vähemalt 60% riigi osalust. Kui välisfirmad täielikult lahkuks, viiks nad kaasa tehnika ja spetsialistid, ilma kelleta oleks naftavarude ekspluateerimine õige keeruline.

Oma esinemises unustas Chavez olulise asjaolu, nimelt kuidas riik kavatseb võõrandatavate osaluste eest tasuda. Varem on ta lubanud kompensatsiooni, kuid selle suurus on teadmata.

Venetsueelas tegutseb ka Vene Lukoil, mis eelmise aasta lõpus avas kohaliku riigifirmaga ühise naftapuurimisettevõtte.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077