Riigikogu täidab ökoelektri tootjate taskuid

Riigikogu määratud rekordiline toetus
muudab tuulest ja biokütustest elektritootmise väga tulusaks äriks, kuid
tarbijaile tähendab toetus elektrihinna järsku hüpet, kirjutas postimees.ee.

Möödunud nädalal riigikogus vastu võetud elektrituruseadus lubab ökoelektritootjaile ühe kilovatt-tunni eest ühe krooni ja 15 senti. Seda on 34 senti enam, kui valitsus esialgu eelnõu heaks kiites nõustus maksma – 81 senti. Lõviosa Eesti elektrist tuleb praegu Narva jõujaamade põlevkiviahjudest, kust saadava elektri hind on 41 senti.

Riigikogu majanduskomisjoni liige Liina Tõnisson märkis, et kui aastaks 2009 kasvab taastuvallikaist toodetud elektri hulk viie protsendini, kasvab sama palju ka elektri hind tarbijaile. Et aastal 2010 toodetaks viis protsenti elektrist taastuvatest energiaallikatest, nõuavad Eesti kohustused Euroopa Liidu ees.

Tõnissoni sõnul on viieprotsendine hinnatõus madalam kui lähiaastate oodatav inflatsioon kokku. Ta märkis, et rekordilise suurusega toetus on vajalik selleks, et Eesti suudaks täita taastuvelektri tootmise kohustuse.

Majandusministeeriumi energeetikaosakonna juhi Einari Kiseli hinnangul toob ülihelde toetus kaasa tuule- ja koostootmisjaamade buumi, sest riigi garanteeritud kokkuostuhinda arvestades tasub põlevkivi alternatiividesse investeerida.

Taastuvenergia 15-protsendiline osakaal oleks suurem Eesti eesmärgist toota aastal 2015 kaheksa protsenti elektrist taastuvaist energiaallikaist.

Peaminister Andrus Ansip jõudis neljapäeval juba märkida, et uues elektrituruseaduses määratud hind üks kroon ja 15 senti tuuleelektri kilovatt-tunni eest on vastuvõetamatult kõrge hind.

Osale arutelus

  • Mariliis Pinn

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara